Hoe is de zomerdijk in de Hoenwaard ontstaan?

Stadsarchivaris Gerrit Kouwenhoven is naar aanleiding van het ontstaan van het gat in de zomerdijk in de geschiedenis van deze dijk gedoken. Leest hier het blog dat hij daarover heeft geschreven.

De Hoenwaard is een 3 km lange uiterwaard bij Hattem die van 1401 tot 1974 een gemeenschappelijke weide was van de burgers binnen de stadsmuren van Hattem. In 1857 kregen zij van de minister toestemming om er een kade omheen te leggen van 2,30 tot 2,40 meter boven Amsterdams Peil. Er mocht ook een molen worden gebouwd om het waterpeil in de Hoenwaard te beheersen. Hiermee werd de Hoenwaard een polder, die overigens wel altijd volliep bij een hogere waterstand in de IJssel dan de genoemde 2,30 meter. Het is deze kade die nu is doorgebroken.

Onderlopen Hoenwaard
De waterstand bij Katerveer is nu 2,06 m + NAP. Nog 44 cm en de Hoenwaard zou toch zijn ondergelopen over de kade heen. Het niveau van de bodem van de Hoenwaard verschilt nogal door de aanwezigheid van rivierduinen tot 3,70 m + NAP. Het laagste deel is 1,30 m + NAP.

Molen vervangen door gemaal
De molen van het type wipmolen, is in de jaren 1930 vervangen door een windmotor op dezelfde plek en in de jaren 1950 door een gemaal op een andere plek. De bijgaande kaart is van 1857 en hoort bij de vergunning voor de kade en de molen.

Streekarchief Hattem
De archiefstukken van Hattem zijn ondergebracht in het Streekarchief Hattem Heerde Epe. Lees hier het blog van streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven over de Hoenwaardkade. Het Streekarchief is weer open voor bezoek. Wil je het bezoeken, maak dan een afspraak met streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in