Jacob wacht een jaar na de dijkdoorbraak nog op zijn schadevergoeding

Bijna een jaar geleden hadden we te maken met enorme wateroverlast in de provincie. Er brak begin juli zelfs een dijk door en de uiterwaarden bij Hattem liepen vol water. Dat had grote gevolgen voor boer Jacob van Emst. Zijn land is door de dijkdoorbraak lange tijd onbruikbaar geweest en de schade was enorm. Nu – bijna een jaar later- zit hij nog altijd te wachten op een schadevergoeding.

Inmiddels ligt het gras van Jacob van Emst uit Hattem er weer een stuk beter bij. “Ja, zo hoort het hè”, zegt de boer met een grote lach. “Daar worden we blij van.” Er kan dus weer gemaaid worden. Hoe anders was dat vorig jaar juli. Toen was er opeens een gat in de zomerdijk. Al zijn land stroomde vol water. De schade was enorm: “Er was helemaal geen gras meer. Het was een dorre woestijn. Als je een stuk land opnieuw inzaait dan ben je echt wel 1000 euro per hectare kwijt. Dus dat gaat best wel in de papieren lopen.”

Spoed
Van Emst heeft ruim 100 hectare land onder water gehad. De Hattemse boer kon toen geen gras en mais oogsten. De agrariër zit nog steeds te wachten op een schadevergoeding. Volgens het waterschap wordt er hard gewerkt om de vergoedingen uit te keren. “We hebben in totaal negen claims ontvangen en totaal is er voor zo’n 300.000 euro schade”, laat Katrien Bijl, programmamanager Waterveiligheid bij Waterschap Vallei en Veluwe weten. “Dat ligt nu bij de verzekering en we hebben gevraagd of daar haast mee kan worden gemaakt.”

Onzekerheid
Er liggen ook plannen om de kwaliteit van de zomerdijk te verbeteren. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk, dat hangt onder meer van vergunningen af. “Zo lang het niet is afgerond, knaagt daar natuurlijk altijd die onzekerheid”, zegt Van Emst. “Zo werkt dat. Simpel zat.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in