Hattem stemt af op gemeenteraadsverkiezingen 2022

Hattem gaat naar de stembus. Woensdag 16 maart zijn de officiële landelijke gemeenteraadsverkiezingen, deze vinden eenmaal in de vier jaar plaats. Iedere inwoner van Hattem van 18 jaar of ouder kiest dan de eigen gemeenteraad. En dat is belangrijk, want de raadsleden die dan gekozen worden, nemen belangrijke besluiten die elke Hattemer aangaan.

Daarom is het advies om te gaan stemmen. Vanwege de coronasituatie kan dat op 3 dagen: maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart. De gemeente Hattem zet de
komende periode alles overzichtelijk op een rijtje.


Iedere woensdag lees je hier nieuws van de gemeente Hattem over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Deze week is de aftrap met een algemene introductie.
De komende weken volgen de overige afleveringen. Dan reageren de Hattemer politieke partijen op diverse stellingen. Die gaan over allerlei onderwerpen waar iedere inwoner uit Hattem direct of indirect mee te maken heeft. Op 9 maart is de algemene afsluiting.

In deze eerste aflevering wat
meer info over de gemeenteraadsverkiezingen, de Hattemer gemeenteraad en praktische informatie over wanneer en waar er gestemd kan worden. Daarnaast worden de lijsttrekkers en de verkiezingsprogramma’s kort benoemd.

Wat is de gemeenteraad?
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. Dat is te vergelijken
met een algemeen bestuur. In Hattem bestaat de gemeenteraad uit 15 raadsleden, die verdeeld zijn over vijf politieke partijen. Dit jaar strijden CDA, VVD, D66, Christen-Unie, PvdA/Groen Links en HattemCentraal om een stem van de kiezer. Dat zijn meer partijen dan ooit, namelijk zes.

Na de verkiezingen in 2018 bleek de ChristenUnie de grootste partij in Hattem te zijn. De opkomst was toe 66,5 procent. De raad vertegenwoordigt alle inwoners van Hattem en benoemt de wethouders. Hattem heeft er op dit moment drie. Ze zijn lid van de ChristenUnie, het CDA en de PvdA. Samen met de burgemeester zijn ze het college van  burgemeester en wethouders. Dat is het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college legt verantwoording af aan de gemeenteraad. Samen vormen ze het gemeentebestuur.

Lijsttrekker en verkiezingsprogramma
De politieke partijen doen er alles aan om de stem van iedere Hattemer te krijgen. Ze voeren campagne, laten zich meer horen en zien en hebben allemaal hun eigen verkiezingsprogramma. Daarin staat wat ze belangrijk vinden, wat ze hopen te doen en waar ze zich de komende 4 jaar voor gaan inzetten. Iedere politieke partij heeft ook een lijsttrekker. Dat is hoogst genoteerde persoon op de kandidatenlijst.


De verkiezingsprogramma’s 2022 zijn:

  1. Christenunie: ‘Met vertrouwen verder
  2. CDA: ‘Samen voor Hattem
  3. PvdA / Groen Links: ‘Sociaal, groen en betrouwbaar
  4. VVD: ‘Positief resultaat voor iedereen
  5. D66: ‘Samen bouwen aan de toekomst
  6. HattemCentraal: ‘Samen verder met een Hattem waar iedereen meedoet

Waar en wanneer stemmen?
Het stemmen is in verband met de coronapandemie dus verspreid over drie dagen. Iedere stemgerechtigde, dat wil zeggen inwoner van de gemeente Hattem van 18 jaar en ouder, kan op maandag 14, dinsdag 15 of woensdag 16 maart stemmen. Dat kan op verschillende locaties. Wie wil stemmen hoeft niet per se naar het dichtstbijzijnde stembureau.
Om te kunnen stemmen zijn twee zaken belangrijk. Iedere stemgerechtigde
krijgt 14 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen een stempas thuisgestuurd.
Bewaar die goed. Alleen met die stempas én een geldig identiteitsbewijs kan er
gestemd worden.

Wie op die drie dagen niet kan stemmen, kan een zogenaamde volmacht geven.
Iemand anders die ook stemgerechtigd is, stemt dan namens die ander. Hoe dat
in zijn werk gaat, staat te lezen op de stempas.

Welke stembureaus?
Het stembureau in het stadhuis is geopend op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Op woensdag 16 maart zijn 7 stembureaus in Hattem geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Het stadhuis dus. Verder de Emmaüskerk, Ontmoetingskerk, De Marke, Vrije Baptisten Gemeente Hattem, de Open Poort en het IJsbaangebouw.

Kijk voor de openingsdagen en openingstijden van de stembureaus op www.hattem.nl/verkiezingen

2 REACTIES

  1. Verkiezingsprogramma PvdA/ GroenLinks: Sociaal, groen en betrouwbaar! (niet: Voor elkaar, met elkaar)

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in