Vissen dreigen massaal het loodje te liggen in Hattem

In de uiterwaarden van de IJssel bij Hattem dreigt massale vissterfte. Een groep vrijwillige hengelsporters is een reddingsactie begonnen. De vissen zijn afgelopen week met het water meegevoerd door het gat in het Hertog Willem-pad bij het Apeldoorns Kanaal.

Nu het gat voorlopig is gerepareerd zakt het waterpeil relatief snel doordat het waterschap drie pompen heeft ingezet. Omdat het zomer is zijn het vooral veel jonge vissen die de klos dreigen te worden. Vissers helpen daarom een handje, maar dat is lastig omdat het veelal gaat om jonge vissen. Volgens Hans Gels van sportvisserij Oost-Nederland laten die dieren zich moeilijk redden. “Ze gaan door onze sleepnetten heen en verstoppen ze zich tussen de hoge vegetatie in de uiterwaarden.” Tekst gaat verder na de video

Elk levend wezen is er één
“We houden de komende dagen het waterpeil in de uiterwaarden scherp in de gaten. Want elk levend wezen is er één en dat geldt ook voor de vis”, vertelt Gels gepassioneerd. Hij denkt nog wel een paar dagen met zijn collega sportvissers bezig te zijn met het redden van vissen bij Hattem. En die vissen die niet gered kunnen worden? “Die zijn voor de vogels, de ooievaars.” Gels heeft samen met andere sportvissers ook geholpen om vissen te redden in Limburg.

Bericht i.s.m. mediapartner Omroep Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in