De dijk bij Hattem is dicht

Het Waterschap Vallei & Veluwe hebben het dichtmaken van de bres in de zomerdijk bij het Apeldoorns Kanaal in Hattem afgerond.

In twee dagen zijn er 300 enorme zandzakken (Bigbags) in het gat geplaatst. De gehele operatie vond plaats vanaf het water. De bigbags zijn over het water aangevoerd met drie duwboten. Een kraan op drijvend ponton zette de zakken zand in het gat.

Leegpompen
Nu de zomerkade dicht is, wordt het water uit de uiterwaarde gepompt om de schade voor agrariërs in de uiterwaarde zoveel mogelijk te beperken. Het waterschap zet drie pompen in om de uiterwaarde leeg te maken. De pompen staan op verschillende plekken in de Hoenwaard en voeren het water op een gematigd tempo af naar het Apeldoorns Kanaal. Afhankelijk van de IJsselstanden duurt het leegpompen 4 á 5 dagen. Dit gebeurt onder andere met behulp van tractoren.

Duurzaam herstel
Het plaatsen van de zakken zand betreft een tijdelijk herstel. Duurzaam herstel van de zomerkade kan wanneer het waterpeil in het Apeldoorns Kanaal laag genoeg is. Naar verwachting staat het water medio augustus laag genoeg. Dan wordt direct gestart met de definitieve herstelwerkzaamheden.

Het leegpompen van de polder gebeurt onder meer mbv tractoren.
De materialen die zijn gebruikt voor het dichten van het gat worden afgevoerd.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in