De Bevrijding van Hattem

Donderdag 18 april wapperden de Nederlandse, Hattemse en Canadese vlag naast elkaar op het Stadhuis: het is de Bevrijdingsdag van Hattem.

Vanaf 2005 verzorgt groep 7 van één van de Hattemer basisscholen jaarlijks roulerend herdenkingsplechtigheden om dit te vieren. Vanmorgen waren leerlingen van GBS ‘de Zaaier’ aan de beurt. Zij werden op het Stadhuis ontvangen door Burgemeester Jan Willem Wiggers en leden van het 4 en 5 mei comité.

Niet veilig
Edwin van de Wolf vertelde hier over de 18 Stolpersteine in Hattem. Edwin weet over elke steen heel veel te vertellen. En dat maakte echt indruk bij de leerlingen. Albert ten Cate nam hen mee naar de 14-jarige joodse jongen die met zijn ouders al voor de oorlog naar Nederland vluchtte. Via Zwolle kwam hij in 1940 Hattem terecht. Maar ook hier was hij niet veilig…. Het was muisstil tijdens zijn verhaal.


Canadian Scottish Regiment
Bij de Dijkpoort hangt de plaquette met de namen van de eerste Canadezen die Hattem binnenkwamen. Het 1st Canadian Scottish Regiment wordt daar herdacht en de leerlingen legden daar bloemen en een krans.


Stolpersteine en synagoge
Op weg naar de synagoge werd bij een aantal Stolpersteine in de Achterstraat stilgestaan en witte rozen neergelegd. Bij de Synagoge in de Achterstraat vind je een plaquette met de namen van 28 joden die zijn afgevoerd en vermoord. Ook hier is een krans gelegd en werd een ogenblik stilte gehouden.

Geadopteerd monument
Hierna gingen de leerlingen naar het door de basisscholen geadopteerde monument aan de Zuiderzeestraatweg. Op deze plek stortte in november 1944 een vliegtuig neer van de Royal Australion Airforce, waarbij de Brit Edward Harry Norman en de Australiër William Alexander Greenshields omkwamen. Bij het monument werden door de leerlingen gedichten voorgelezen en werd een grote bloemenkrans neergelegd.

Blijven herdenken
Arie van Driesten, lid van het 4 en 5 mei comité, vind het heel belangrijk dat we elk jaar met de jeugd stilstaan bij de bevrijding van Hattem. “We moeten blijven herdenken, voor de toekomst.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in