Film en foto’s: Het Palet herdenkt bevrijdingsdag Hattem op 18 april

Op 18 april 1945 vond de bevrijding van Hattem plaats. Er kwamen drie manschappen van het Canadese leger de stad binnen, de Duitsers waren verdreven en Hattem was weer vrij na 5 jaar onderdrukking. Elk jaar wordt de bevrijding van Hattem op 18 april herdacht, als een eerbetoon aan degenen die hebben gevochten voor de vrijheid en als een herinnering aan de waarde van vrede en vrijheid in onze samenleving. Voor deze viering en herdenking kwamen de kinderen van de hogere groepen van het Palet op bezoek op het gemeentehuis bij burgemeester Sanderse. Op het gemeentehuis hingen de Hattemse, Nederlandse en Canadese vlag fier in de wind.

 

Programma op het gemeentehuis

Witte roze gelegd bij de Stolpersteine
Foto: Elly v.d. Wetering

Op het gemeentehuis volgde er voor de kinderen nog een programma van een tweetal gastcolleges, voordat ze een wandeltocht langs gedenkplaatsen zouden maken. Dhr Edwin v.d. Wolf vertelde over de Stolpersteine, de gedenkstenen voor omgekomen joden. Er werd door Albert ten Cate ook een verhaal verteld over Georg Cohn, een joodse jongen, die ten tijde van oorlog in Nederland op school zat. Zijn verhaal is ook te lezen in het boekje ‘Bevrijding van Hattem’, de basisschoolkinderen hebben deze in de afgelopen tijd gekregen. Het is voor andere geïnteresseerden ook gratis verkrijgbaar bij de balie van het gemeentehuis.

 

Gedenkplaatsen

Foto: Elly v.d. Wetering

Er zijn in Hattem nog veel plekken over die een herinnering aan de oorlog, of juist de bevrijding zijn. Zo zijn de kinderen naar de Dijkpoort gewandeld, waar een gedenkplaat herinnert aan de manschappen die binnenkwamen. Ook werden een aantal van de geplaatste Stolpersteine bezocht en werden er witte rozen gelegd. De synagoge, waar na de oorlog geen diensten meer konden plaatsvinden vanwege te weinig mensen, werd ook aangedaan.

Video
Het bezoek van het Palet is vastgelegd door Gerrit Grit en Henk Tabois en is hieronder te bekijken. In de video zie je ook verschillende kinderen vertellen over hoe ze dag hebben beleefd en wat het met ze doet.

 

Foto: Elly v.d. Wetering
Foto: Elly v.d. Wetering
Foto: Elly v.d. Wetering
Foto: Elly v.d. Wetering

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in