Bevrijdingsdag van Hattem: 18 april

Op dinsdag 18 april is het 78 jaar geleden dat Hattem werd bevrijd. Om dit te vieren hangt Hattem de vlag uit. Het uithangen van de vlag wordt vaak gedaan bij feestelijke en/of gedenkwaardige gebeurtenissen. Heb je ook de mogelijkheid om de vlag uit te hangen, doe dan mee! Zo vieren we samen dat we in Nederland in vrijheid kunnen leven en gedenken we de bevrijdingsdag van Hattem.

Programma voor de basisscholen
Ieder jaar worden de hoogste groep(en) van een basisschool in Hattem uitgenodigd om de bevrijding te vieren in het stadhuis met de burgemeester en het 4 en 5 mei comité Hattem. Dit jaar zijn de groepen 8 van Het Palet aan de beurt. Edwin van der Wolf heeft een verhaal voorbereid over de Stolpersteine (gedenksteentjes voor Joodse slachtoffers) en Albert ten Cate leest een indrukwekkend verhaal voor over Georg Cohn, een Joodse jongen die in Hattem woonde in de Tweede Wereldoorlog. Daarna loopt de groep in de binnenstad langs de Stolpersteine en worden er kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten bij de Dijkpoort en de voormalige Synagoge. Het Palet heeft deze monumenten geadopteerd.

Lezen over oorlog en bevrijding in Hattem
In de afgelopen periode hebben alle leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen in Hattem het boekje ‘Bevrijding van Hattem’ gekregen. In dit boekje kunnen zij lezen hoe de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Hattem is verlopen. Dit aangevuld met verhalen, informatie over de monumenten en een lijst met boekentips. Het boekje is samengesteld door de gemeente en het 4 en 5 mei comité Hattem. Burgemeester Marleen Sanderse, voorzitter van dit comité, bezoekt ieder jaar de hoogste groepen van alle basisscholen om met de leerlingen te praten over vrijheid, vrede en gerechtigheid. Thema’s die in het boekje voorkomen maar ook vandaag de dag heel actueel zijn.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in