Waarom moeten we niet schaatsen op het ijs in de Hoenwaard?

Hattemer Sjaak Nijkamp en bewoner van de Hoenwaardseweg, heeft een uitgebreide reactie gestuurd naar aanleiding van ons bericht Schaatsen in de Hoenwaard. Hij legt daarin uit waarom het niet verstandig is om nu op de uiterwaarden van de Hoenwaard te schaatsen.

Sjaak heeft de reacties die Hattemers hebben gegeven op het bericht gelezen. Hij schrijft dat het klopt dat de boeren kennis hadden van het gebied, maar dat de situatie in 2005 is veranderd. In dat jaar heeft het Waterschap Vallei en Veluwe automatische kleppen in de dijken geplaatst. Dit houdt in dat de Hoenwaardsepolders en ook de Top Broek (Hezenberg bij de sluizen) leegstromen onder het ijs. Het water stroomt dan mee met de enorme stroomversnelling van de IJssel.

Gemaal Top Broek

Pomp gemaal aangezet
Op 2 februari heeft het Waterschap de pomp van het gemaal bij Top Broek aangezet om het water binnen de Weteringsdijk te houden. Sjaak Nijkamp heeft aan de beheerder van het Waterschap, de heer Van der Vegt, gevraagd waarom dat moest. Uit berekeningen van Nijkamp was namelijk duidelijk geworden dat het water op vrijdag 5 februari over de dijk ging stromen. Hierdoor zou de kans op schade aan de dijk groter zijn. Volgens Nijkamp bevestigde Van der Vegt dit, maar vanwege het protocol van het waterschap deed hij de pomp niet uit.

Nijkamp schrijft: ‘Helaas beste bewoners van Hattem, door toedoen van het Waterschap Vallei en Veluwe is op vrijdag 5 februari de dijk doorgebroken.’ Dit gebeurde op een plek waar eerder ook al een doorbraak was die toen veroorzaakt is door overstroming van het hoge water.”

Hoenwaard 2030
Nijkamp waardeert het handelen van het Waterschap niet en ‘bedankt’ het waterschap. Volgens hem wordt hierdoor het plan ‘Hoenwaard 2030’ voor de bewoners met agrarische bedrijven moeilijk, alsook om deze familiebedrijven voort te zetten in deze mooie Hoenwaardse polder die door de boeren is ontstaan.

Schaatsbaan vegen
Normaal gesproken veegt Sjaak Nijkamp met zijn gezin schaatsbanen voor de Hattemers op het ijs van de Hoenwaard met zijn machine. In verband met zijn kennis over de breuk van de dijk en de vreselijke covid-19 heeft hij besloten om dit jaar geen schaatsbanen te vegen op het ijs van het ondergelopen weilanden in de Hoenwaard met zijn veegmachine. Volgens Nijkamp is schaatsen op de Hoenwaard gevaarlijk als je niet weet wat er onder het ijs gebeurt in de uiterwaarden. Hattemers weten namelijk niet waar de tochtsloten zich bevinden. ‘Dat is kennis die men alleen kent als bewoners van de Hoenwaard.’,

Tot slot betreurt Sjaak Nijkamp dat hier geen goede communicatie over is, anders hadden er veel meer mensen kunnen genieten van het ijs in de uiterwaarden. Hij hoopt dat we volgend jaar geen last meer hebben van covid-19 en dat we gezond blijven. En ook hoopt hij dat hij voor de bewoners van Hattem nog één keer schaatsbanen kan vegen op het ijs in de Hoenswaardse polder.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in