Schaatsen op de Hoenwaard

Hoewel het Waterschap waarschuwt om niet te schaatsen op de uiterwaarden en de ijsbaan in Hattem morgen opengaat, kunnen enthousiaste schaatsers niet wachten.

Vandaag waren er dan ook al veel mensen die gingen schaatsen op het ijs van de Hoenwaard. De drukte zorgde zelfs voor een file op de Hoenwaardseweg, waardoor vrachtverkeer er niet meer door kon.

De Brandweer en de gemeente Hattem ontraden overigens ten sterkste om te gaan schaatsen op de uiterwaarden.

Bert van der Stoep van Vadesto heeft vanuit zijn paviljoen een schitterend zicht op de Hoenwaardsepolder en plaatste diverse foto’s op Twitter en de redactie ontving foto’s van Arend Jan Maatkamp.

Foto: Vadesto
Foto: Vadesto


3 REACTIES

 1. Echt zielig dat vandaag de politie de schaatsers, die eens een pleziertje hadden in coronatijd, van het ijs afhaalde. Volgens mij stond niemand te dicht bij elkaar. Wil iemand het gevaar trotseren dan moet we dat toch zelf weten. Deze betutteling stoot mij gigantisch tegen de borst. Politie doet het vast in opdracht van……., maar toch!

 2. Heel jammer dat het verboden is om te schaatsen op de Hoenwaard. Alle voorgaande keren dat er geschaats kon worden is er nooit een verbod geweest, de Hoenwaard is een uiterwaard met een dijk, als het water binnen de dijk is zakt het niet meer met de IJssel mee , dan moet het water worden weg gepompt.
  Vraag het de bewoners van de Hoenwaard zij hebben de kennis, wij de boeren van de Hoenwaard schaatsen nu zelf ook. Gemeente neem onze Hattemers dit niet af!!

 3. Even een reactie van een bewoner van de Hoenwaardseweg.
  Wat betreft de kennis van de boeren in dit gebied klopte tot 2005 hierna heeft het waterschap Veluwe automatische kleppen in de dijken geplaatst wat inhoudt dat de Hoenwaardse polders, ook Topbroek (Hezenberg bij de sluizen) leegstromen onder het ijs met de enorme stroom snelling van de IJssel.
  En aangezien het waterschap de pomp gemaal bij Topbroek afgelopen week dinsdag 2 februari 2021 heeft aangezet om het water binnen de Weterings dijk te houden, en ik de beheerder de heer Van der Vegt van het waterschap heb gevraagd waarom dat moest omdat het er vrijdag 5 februari toch over de dijk ging stromen na berekeningen van onszelf en er zo meer kans was op schade aan de dijk hij dit bevestigde met het protocol van het waterschap en daarom de pomp niet uit deed.
  Helaas beste bewoners van Hattem door dit toe doen van het waterschap Veluwe is er op vrijdag 5 februari de dijk doorgebroken bij de oude plek wat veroorzaakt is door overstroming van het hoge water en ik het waterschap Veluwe vriendelijk voor heb bedankt zo dat het plan Hoenwaard 2030 voor de bewoners met agrarische bedrijven moeilijk wordt om deze familiebedrijven voort te zetten in deze mooie Hoenwaardse polder die door de boeren is ontstaan.
  In verband met dit weten van de breuk van de dijk en de vreselijke covid-19 heb ik zelf besloten om dit jaar het ijs van het ondergelopen weilanden de Hoenwaard geen schaatsbanen te vegen met mijn machine wat ik in het verleden wel heb gedaan met ons gezin voor de bewoners van Hattem.
  Het is toch gevaarlijk als je niet weet wat er onder het ijs gebeurt in de uiterwaarden waar de tocht sloten bevinden die men alleen kent als bewoners van de Hoenwaard. Jammer dat hier geen goede communicatie over is anders hadden er veel meer mensen kunnen genieten van het ijs in de uiterwaarden, hopelijk volgend jaar zonder covid-19 en gezond blijven hoop ik voor de bewoners van Hattem dit nog één keer te kunnen doen. vg Sjaak Nijkamp

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in