Het verhaal van Gelderland: uniek geschiedenisdocument

Voor het eerst is de Gelderse geschiedenis beschreven in een compleet overzichtswerk: op 10 november verscheen het Verhaal van Gelderland. De nieuwe vierdelige boekenreeks werd gepresenteerd in het Huis der Provincie. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse Geschiedenis en hoofdredacteur, reikte het eerste exemplaar uit aan Commissaris van de Koning John Berends. De vier boeken vormen samen een compleet en rijk geïllustreerd overzicht van de geschiedenis van Gelderland.

Een rijk geïllustreerd overzichtswerk
Het Verhaal van Gelderland beschrijft in vier boeken het verloop van de Gelderse geschiedenis. Elk deel is ruim voorzien van illustraties en kaarten. De boeken behandelen de grote lijnen van de Gelderse geschiedenis van prehistorie tot 2020, maar gaan ook in op de vele regionale verschillen en lokale eigenaardigheden.

Deskundigheid uit de hele provincie
Ruim dertig auteurs en redactieleden werkten de afgelopen drie jaar aan de vier boeken, allen kenners van de betreffende periode en de Gelderse geschiedenis. Zij kwamen regelmatig bijeen om hun bevindingen rondom thema’s als landschap, religie, economie en de relatie tussen Gelderland en de rest van de wereld met elkaar te bespreken. De auteurs werden daarbij ondersteund door het volledige Gelderse erfgoedveld.

Een provincie gekenmerkt door verschillen
De provincie Gelderland wordt gekenmerkt door regionale verschillen, die vaak hun oorsprong vinden in de ligging en het landschap van de diverse regio’s. Juist deze verschillen maken de provincie uniek.
“Het hertogdom Gelre bestond al uit 4 kwartieren. Dit is tot de dag van vandaag in Gelderland terug te zien en te ervaren. In landschap, cultuur en mentaliteit. Dit maakt Gelderland bijzonder en uniek in Nederland. En dat maakt dit overzicht van de Gelderse geschiedenis juist ook zo belangrijk.”, aldus Peter Drenth, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed.

Vier delen
Verhaal van Gelderland bestaat uit vier delen. Deel 1, getiteld Gelderland voor het Gelderland werd, beschrijft de periode van prehistorie tot 1025. Deel 2, Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom, gaat over de geschiedenis van 1025 tot 1543, deel 3, Gelderland als Nederlands gewest, over de periode 1543 tot 1795 en deel 4, Gelderland in het Koninkrijk der Nederlanden, over 1795 tot 2020.
De boeken zijn als set en los verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in