Heel Hattem stemt!

Op woensdag 17 maart is de verkiezing voor de Tweede Kamer. Door corona gaan veel dingen anders dan anders. Dat geldt ook voor de verkiezingen. Met enkele aanpassingen zorgen we ervoor dat het voor iedereen veilig is om te komen stemmen. Stemmen is immers een bijzonder recht en daar moet u zonder twijfel of zorgen gebruik van kunnen maken.

Tijdens de verkiezingen staan er altijd tal van vrijwilligers klaar om ons te helpen de dag in goede banen te leiden. Dit keer waren we echter overrompeld door het grote aantal aanmeldingen om te komen helpen op de stembureaus. Heel erg fijn, want we kunnen dit keer de hulp extra goed gebruiken. Bij de stembureaus zijn bijvoorbeeld studenten aanwezig die helpen met het toezien op het naleven van de coronamaatregelen in en rondom het stembureau. Ze zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk in het stembureau zijn en dat iedereen de aparte ingang en uitgang kan vinden. Op die manier kunnen we
allemaal veilig naar het stembureau.

Via deze weg wil ik de vrijwilligers die al jaren lang tijdens de verkiezingen aan het werk zijn hartelijk bedanken voor hun inzet. Daarnaast ook veel dank en een hartelijk welkom aan alle nieuwe vrijwilligers op wie we dit keer kunnen rekenen!

Marleen Sanderse
Burgemeester


Locaties stembureaus
In Hattem kunt u op 17 maart in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente stemmen. Op uw stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht om daar te stemmen. Als het u beter uitkomt om in een ander
stembureau te stemmen, dan kan dat.

Op de volgende locaties binnen de gemeente Hattem kunt u uw stem uitbrengen:
• Stadhuis, Markt 1
• Emmaüskerk, Dorpsweg 27
• Ontmoetingskerk, Van Galenstraat 1
• Mfc de Marke, Daendelsweg 2
• Vrije Baptisten Gemeente Hattem, Hessenweg 84
• Gereformeerde kerk de Open Poort, Veldhoeve 1
• IJsbaangebouw, Geldersedijk 45

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden.
De stembureaus zijn geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.


Tekst gaat verder na de video!

 


Avondklok tijdens de verkiezingen
De avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur. Om er voor te zorgen dat de verkiezing door kan gaan en niet wordt gehinderd door de avondklok, gelden voor personen die betrokken zijn bij de Tweede Kamerverkiezing enkele afspraken. Zo kunnen kiezers die gaan stemmen dit gewoon doen tot 21.00 uur, of zoveel langer als zij nog in de
rij staan na 21.00 uur. Zij kunnen daarna ongehinderd naar huis.


Maatregelen in het stemlokaal
Om het risico op verspreiding van het coronavirus tijdens deze verkiezing zo klein mogelijk te maken, worden er verschillende maatregelen genomen. (tekst gaat verder na de video)

Gezondheidscheck
Doe de gezondheidscheck die u bij uw stempas vindt. Beantwoordt u op de dag dat u gaat stemmen een van de vragen met ‘ja’? Ga dan niet naar het stemlokaal. U kunt via de achterkant van uw stempas iemand machtigen om uw stem uit te brengen.

In het stemlokaal

• Er staat een stembureaulid bij de ingang. Die kijkt of er voldoende ruimte is voor kiezers
in het stemlokaal om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
• Dit stembureaulid wijst kiezers er ook op dat zij hun handen kunnen desinfecteren.
• In het stemlokaal is aangegeven hoe kiezers moeten lopen om 1,5 meter afstand te
houden.


Voor iemand anders stemmen (volmacht)
Als u op 17 maart niet zelf in de gelegenheid bent om te stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen door een volmacht te verlenen.

Een kiezer mag maximaal drie volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

Twee soorten machtigingen

U kunt iemand op twee manieren machtigen:
• via uw stempas (onderhandse volmacht)
• via een machtigingsformulier (schriftelijke volmacht)

Onderhandse volmacht

Hiervoor vult u de achterkant van de stem(plus)pas in en geeft deze mee aan de gemachtigde. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van uw
identiteitsbewijs meenemen. U kunt iedere kiesgerechtigde binnen uw eigen gemeente machtigen.

Schriftelijke volmacht

Als u iemand in een andere gemeente wilt machtigen of als u iemand wilt machtigen op een moment dat u nog geen stem(plus)pas heeft, dan dient u een schriftelijke aanvraag in bij de burgemeester van de gemeente waar u op maandag 1 februari als kiezer bent geregistreerd. Deze aanvraag moet uiterlijk vrijdag 12 maart om 17.00 uur ontvangen zijn bij de gemeente waar de volmachtgever woont. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs per post. Hiermee kan hij of zij voor u stemmen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in