Plastic drijfvuil vanger in IJssel nabij Hattem

In de IJssel bij Zwolle komt in juni een plastic vanger waarmee drijvend zwerfvuil uit de rivier wordt gehaald. Het gaat om een 80 meter lange vangarm die een jaar lang in de buitenbocht wordt geplaatst ter hoogte van het terrein van de afgebroken IJsselcentrale Harculo.

 

Foto: rivierverhalen.nl

Keerscherm
Het vangsysteem dat eigendom is van Clear Rivers ligt buiten de vaargeul zodat er geen hinder is voor de scheepvaart. Deze non-profit organisatie werkt op enkele plekken in het land met plasticvangers. Het gaat om een keerscherm dat vooral plastic vangt aan het wateroppervlakte. Zo verhindert ClearRivers dat plastic afval en ander zwerfvuil naar het IJsselmeer stroomt en uiteindelijk in de Noordzee terecht komt. Plastics die onder de oppervlakte stromen, worden niet verwijderd door dit systeem.

Plastic hergebruiken
Van het plastic dat uit de IJssel wordt gehaald, wil Clear Rivers nuttige producten maken. Het is nog niet bekend hoe het plastic wordt hergebruikt en welke hoeveelheden plastics worden verwacht. Studenten van Windesheim en scholieren worden bij het project betrokken om ideeën hiervoor te ontwikkelen.

Educatie en bewustwording zijn belangrijke onderdelen van deze proef, benadrukt de provincie. Ook wordt Clear Rivers geacht samen te werken met bestaande initiatieven voor een schone IJssel.

Op de website rivierverhalen is meer informatie te vinden over dit project en plasticvervuiling in de IJssel.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in