IJsseldelta Marina Hattem: dit jaar minder campers, meer dagtoeristen

Mensen die een dagje Hattem doen, hun jacht een seizoen in de haven aanleggen, overnachten op één van de houseboats of kamperen op de camperplaats. Het is ’s zomers een komen en gaan van gasten in de Hattemse haven. Door corona liep het dit jaar allemaal wat anders. Wethouder Auke Schipper nam een kijkje op de steigers. René en Marie-Sophie Jorna vertellen over de maatregelen die ze hebben genomen en over de impact ervan.

Borden waarop staat dat men anderhalve meter afstand moet houden, een plexiglas wand tussen de receptie en de bezoekers en minder campers op de camperplaats.
IJsseldelta Marina Hattem neemt de coronamaatregelen serieus. Al is het een uitdaging om op de steigers anderhalve meter afstand te bewaren. Marie-Sophie: “Gelukkig hebben we een aantal zijsteigers, hier kunnen mensen even opzij gaan bij het passeren. En daar houden we ze ook aan. Als mensen geen afstand bewaren, dan wijzen we hen daarop. We zitten er bovenop.” Dat moet ook wel vertelt haar man Rene: “Wij wonen in de haven, op de boot waar ook de receptie is. Afstand houden is voor ons echt belangrijk om zelf gezond te blijven. En doordat wij de maatregelen serieus nemen, spreken mensen elkaar er ook op aan.”

Nieuw publiek: de thuisblijver
Het echtpaar runt niet alleen de jachthaven, maar heeft ook een succesvol makelaardij in boten. Ondanks dat zij door corona minder gasten hadden, met name op de camperplaats, is 2020 toch een redelijk jaar voor ze. René: “Doordat veel mensen niet naar het buitenland op vakantie gingen, hebben we dit jaar veel boten verkocht. Vooral kleinere jachten en sloepen. Ik vind het leuk om te zien dat er een hele nieuwe groep aan watersporters is opgestaan. Een jacht was vaak voor 60-plussers, nu zien we ook veel gezinnen die een dagje uit zijn met hun sloep of boot. Nieuw publiek; dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor Hattem.”

Meer dan 10.000 toeristen
De haven ontvangt jaarlijks meer dan 10.000 gasten. Allemaal mensen die een rondje Hattem doen en wat eten en drinken bij de plaatselijke middenstand. Marie-Sophie: “Bootmensen geven gemiddeld zo’n 150 euro uit als ze ergens aanleggen. Dat doen ze natuurlijk niet in iedere haven, maar in Hattem is de kans groot dat ze het wel doen. Een mooi pittoresk stadje, met bijzondere winkels en gezellige terrassen. Het is voor ons dus van belang dat Hattem aantrekkelijk blijft voor toeristen, dat er evenementen plaatsvinden en het winkelaanbod blijft. Via de haven komen de gasten binnen, er moet wel wat te beleven zijn dan. Anders komen mensen niet terug.”

Daar is wethouder Auke Schipper het mee eens: “Toeristen zijn belangrijk voor Hattem. Het middeleeuws decor nodigt uit om onze mooie binnenstad te bezoeken. De ondernemersvereniging zet zich in voor een mooi compleet winkelaanbod. We maken van de Kerkstraat en Kruis-straat een aantrekkelijk winkelgebied, waarbij de auto geen prominente plek meer krijgt. Zo ontstaat er meer ruimte voor het winkelend publiek en de bezoekers van musea. Door corona is het lastig om dit jaar grootschalige evenementen te organiseren, maar we hopen dat dit weer kan in 2021. Ondanks dit gemis ben ik erg blij met de jachthaven. Deze goede voorziening heeft gezorgd voor veel bezoekers in Hattem.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in