Teveel aan kraaien vormen bedreiging voor vitaal weidevogelbeheer

Jacob van Emst, boer in de Hoenwaard, reageerde op ons bericht over de dode kraaien die als vogelverschrikkers boven een akker hangen. “Die akker is door mij met graan ingezaaid. In de Hoenwaard hebben wij een enorme overlast van kraaien. Er trekken veel roeken en kraaien vanuit de stad Zwolle naar De Hoenwaard en dat veroorzaakt overlast.”

“Al een aantal jaren zet ik mij in voor weidevogelbeheer in de Hoenwaard. Dat gaat ook heel goed. Maar de grote hoeveelheid kraaien vormt wel een bedreiging voor de weidevogels. Gisteren zag ik nog een paar broedende kieviten. Bij het nest zaten wel 24 kraaien. De kieviten zijn daardoor alleen bezig met de kraaien te verjagen en komen niet toe aan het uitbroeden van de eieren.”

Verantwoord jachtbeheer
“Er is een verantwoord jachtbeheer in de Hoenwaard. Het doel is de wildstand in balans te houden. Door de migratie vanuit Zwolle is er een onbalans. Het is vanuit de provincie toegestaan om actief op kraaien te jagen. Dat gebeurt door een jachtbeheerder. Afgelopen week heeft deze jager een aantal kraaien geschoten en ik heb toen gevraagd of ik er enkele kon krijgen.” De kraaien die boven de akker hangen zijn dus niet speciaal voor dit doel afgeschoten.

Strootjes uit mest
“Het inzetten van alternatieven, zoals ultrasoon geluid, heeft als nadeel van het geluid ver draagt en daardoor ook de weidevogels afschrikt en dat willen we niet. Het gaat namelijk heel goed met de weidevogels in De Hoenwaard. Er broeden vele vogels zoals de grutto, tureluurs, watersnippen en kieviten. Voor deze vogels is een speciaal plasdras-gebied en daar heb ik recent mest uitgereden. De vogels hebben strootjes uit de mest gehaal en daar nestjes van gemaakt.”

Het is sneu voor de kraaien die zijn afgeschoten, maar om de doelen van het weidevogelbeheer te halen is actief bejagen van kraaien nodig. Alleen zo kan de stand van de kraaien in balans komen en overlast worden beperkt en daardoor hebben de weidevogels in De Hoenwaard een prachtig broedgebied.

1 REACTIE

  1. Waarom heeft Jacob het ook over roeken? Roeken zijn geen eiereters. De Hoenwaard is, ondanks alle inspanningen ten spijt, een matig weidevogel gebied. Te kleine schaal én het grootste gedeelte een te laag grondwaterstand. Voor weidevogels zouden ook alle bomen en hagen gerooid moeten worden. Kwalitatief groot verschil met bijvoorbeeld Wapenveldsebroek.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in