Voerman-struinpad langs de IJssel

Natuurwerkgroep A Rocha uit Zwolle legt in de Scheller- en Oldenelerwaarden het Voerman-struinpad aan. Dit uiterwaardengebied, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het silhouet van Hattem, moet weer een sfeer krijgen die doet denken aan de schilderijen van de bekende Hattemer schilder Voerman.

Blaarkoppen
Inmiddels staat er een kudde jonge blaarkoppen voor natuurbegrazing in de uiterwaarden langs de IJssel. ‘Dit Oudhollandse runderras past heel mooi in het landschap langs de IJssel. Het zijn nieuwsgierige koeien die alle ruimte hebben om rond te struinen’, vertelt Remco Sluiter van Uw Stadsboer.

Foto: Wim Eikelboom

 

Burgerinitiatief
De natuurbegrazing met koeien is een onderdeel van de samenwerking tussen Uw Stadsboer Zwolle en burgerinitiatief A Rocha Zwolle. De Scheller en Oldeneeler uiterwaarden vormen een nieuw opgeleverd natuurgebied dat is aangelegd in het kader van het provinciale programma ‘Ruimte voor de rivier’.

Natuurontwikkelingsgebied
En daarom vindt Rijkswaterstaat het belangrijk dat er koeien in het gebied grazen. ‘Begrazing is onderdeel van natuurbeheer, want dit is een nieuw natuurontwikkelingsgebied waarin nieuwe soorten planten en vogels zich kunnen gaan vestigen. We maken een deel van het gebied aantrekkelijk voor de kwartelkoning’, vertelt Wim Eikelboom namens Rocha werkgroep Zwolle. ‘Daarnaast inventariseren we de flora en fauna in dit nieuwe gebied langs de IJssel.’

Struinpad is in september gereed
Vrijwilligers van A Rocha Zwolle inventariseren er planten- en diersoorten en hebben samen met de gemeente Zwolle een struinpad uitgestippeld.
Eén van de vrijwilligers, Wim Eikelboom, laat graag meer mensen genieten van deze plek: ‘In Zwolle kun je nauwelijks dichtbij de mooie rivier de IJssel wandelen. Daar komt nu verandering in. Dankzij de bosmaaier kunnen we langs de oever een struinroute met onze vrijwilligers markeren en onderhouden.’ Het nieuwe Voerman-struinpad, dat in september wordt geopend, loopt vanaf de opstapplek van het Kleine Veer dwars door het begrazingsgebied van de koeien, pal langs de IJssel tot aan de Hanzeboog-brug.

Bron: www.weblogzwolle.nl

 

1 REACTIE

  1. Maar als je dan na een prachtige tocht bij de rode treinbrug bent, dan lijkt het erop dat je niet naar boven kunt nu het gebied is uitgegraven. Dat weet Google Maps nog niet eens. Of heb ik iets over het hoofd gezien? Is een wentel trap naar boven een idee? Dan kan het opgenomen worden in de NS wandeling van Wezep naar Zwolle.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in