“Oude steden, zoals Hattem hebben veel te vertellen”

Wanneer je Dolf Moesker vraagt naar zijn loopbaan als stadsgids in Hattem, zie je een grote glimlach van het ene naar het andere oor. Toen hij met pensioen ging, hoefde hij niet lang na te denken over hoe al die nieuwe vrije tijd ingevuld kon worden.

“Op vakantie vond ik het altijd enorm leuk om met een stadsgids oude steden te verkennen en tegen het einde van mijn werkzame leven begon het toch te kriebelen. Als je een passie voor geschiedenis en mensen hebt, en ook nog eens in een mooie stad met een rijke historie woont, is stadsgids de ideale functie.”


Geen saaie geschiedenis
En van een rijke historie mag in het geval van Hattem wel gesproken worden volgens Moesker. “Men zegt weleens: ‘oude mensen hebben veel te vertellen’, maar bij oude steden is dat ook zo.” Als hij vervolgens begint aan een heus Hattems geschiedeniscollege, beginnen zijn ogen pas echt te sprankelen. “Hattem heeft in 1100 jaar zoveel meegemaakt; Geuzen, Kozakken, Spanjaarden en Fransen: allemaal hebben ze voor de poort gestaan.” In het beeld dat lokale geschiedenis saai zou zijn, kan hij zich dan ook niet vinden. “Juist in de lokale geschiedenis komen grote gebeurtenissen zoals het rampjaar 1672 en de oorlog met Napoleon tastbaar terug!”

Terras
Maar niet iedereen is net zo gepassioneerd als Dolf. “Veel groepen zijn geïnteresseerd, maar soms zijn mensen ook verplicht mee. Dan komt het weleens voor dat ik na een terraspassage een aantal mensen kwijt ben.” Hij lijkt daar verrassend weinig moeite mee te hebben. “Als ik mensen geen plezier doe met een rondleiding, moeten ze vooral op dat terras gaan zitten.” Toch heeft Dolf een paar trucjes om mensen bij de les te houden.

Toen en nu
“Bij kinderen begin ik over Kladdegat, dé spookhond van Hattem. Dan krijg ik hele leuke reacties.” Vol trots begint Dolf vervolgens over zijn meest inventieve manier om de aandacht te krijgen: beginnen over “Boer Zoekt Vrouw”. “Het is natuurlijk niet zo gek dat die boeren geen vrouw hebben. Ze werken immers van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Als ik met een groep bij het Bakkerijmuseum ben en vertel over het drukke bestaan van middeleeuwse bakkers, leg ik de link met die vrijgezelle boeren op televisie. Zo probeer ik constant het heden in de geschiedenis te verwerken.”

Dolf Moesker hoopt nog veel groepen rond te leiden in Hattem. “Het is zo mooi om onderdeel van iemands dagje uit te zijn. Zolang het mij gegeven is, blijf ik stadsgids.”

Hattem Actueel
Dolf was zaterdag 1 juni te gast in ‘Hattem Actueel’ bij Radio Hattem.
Luister hier het interview terug (vanaf 27.33)


 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in