Hospice Hattem na negen maanden weer open

Eindelijk kunnen ze weer een gast ontvangen; door een tekort aan vrijwilligers is Hospice Hattem negen maanden gesloten geweest. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven, zijn die vrijwilligers weer makkelijker te vinden, en dus is vandaag de eerste dag dat er weer een gast komt wonen in het appartement.

“Het was erg jammer dat we niet open konden blijven”, Lia Stoop is Ă©Ă©n van de coördinatoren van Hospice Hattem. “Maar onze vrijwilligers kozen in de coronaperiode toch vooral voor hun thuissituatie. Dat vroeg nou eenmaal meer aandacht en dus konden ze zich niet inzetten voor het hospice. Bovendien hadden we ook te maken met veel zieken, mensen die besmet waren met corona. Dat helpt ook niet.”
(tekst gaat verder na de video)

28 vrijwilligers nodig
Zonder vrijwilligers kan het hospice niet open. “We hebben minstens 28 vrijwilligers nodig, die allemaal vier uur per week beschikbaar zijn”, legt Stoop uit. “Het liefst ook nog wat reserve, voor het geval er iemand uitvalt. Van de oude groep zijn er nu nog maar tien vrijwilligers hier actief, dat is natuurlijk wel weinig.”

Haar collega-coördinator, Sandra Oosterveen, vult haar aan. “Een hospice is ook wel een ‘bijna-thuis-huis’. En dan niet omdat je bijna ’thuis’ bent in de hemel, maar omdat het hier ongeveer hetzelfde is als thuis. Dus alles wat je thuis zou doen, dat doen vrijwilligers hier. Dus afwassen, boodschappen, koffie zetten, een praatje maken, samen eten, verzin het maar.”

De afgelopen maanden zijn Stoop en Oosterveen druk geweest met het werven van nieuwe vrijwilligers. “We hebben er nu 31, net genoeg om het rooster rond te krijgen”, vertelt Stoop. “Maar niet iedereen is altijd inzetbaar”, nuanceert Oosterveen. “Bij vakantie of ziekte hebben we nog maar weinig ruimte over. Bovendien willen we een tweede kamer beschikbaar stellen. Daar hebben we nog wel wat extra vrijwilligers voor nodig.”

Veel vraag naar hospiceplekken
Die tweede kamer komt als geroepen, want er is veel vraag naar hospiceplekken. “Ja, en niet alleen hier in Hattem, maar overal in Nederland”, weet Oosterveen. “Wij bieden ook niet alleen plek aan Hattemers, maar iedereen is hier welkom, ongeacht de achtergrond. Het mooie is dat je echt nog iets concreets kan bijdragen aan het laatste deel van iemands leven.”

Maandagochtend staat nog in het teken van de laatste schoonmaakwerkzaamheden, daarna kan de gast intrek nemen in de kamer, waar ook alle ruimte is voor bezoek. Voor Oosterveen en Stoop gaat dan ook de zoektocht naar vrijwilligers verder. “Overal in Nederland zijn hospices afhankelijk van vrijwilligers”, weet Oosterveen. “Dat zo’n belangrijke zorgdienst volledig door vrijwilligers gedaan wordt, dat vind ik heel bijzonder. Daar mag echt wel wat meer waardering voor komen, want die vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk!”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in