Feest op de Padd’ndag

0

Vrieze’s Erfgoed is af. En dat is reden voor een feestelijke Padd’ndag in Wapenveld op zaterdag 1 september met in het programma een show van de historische klederdrachtengroep Nuwenspete, een parade van de Historische Fietsgroep Noord, opnieuw het WK Zeis maaien en het dweilorkest de Iesselbloazers.

Het wordt al weer de 37e editie van de Padd’ndag die in 1981 werd opgezet om de herbouw van molen de Vlijt te ondersteunen. Nu is het vooral een dag waarop het geheel van Vrieze’s Erfgoed onder de aandacht wordt gebracht. Vorig jaar werd begonnen met de bouw van een nieuwe schuur en dat is nu afgeroend inclusief de plaatsing van de dorsmachine en de permanente expositie over de Halifax DT 795.

“We willen nu graag het geheel van Vrieze’s Erfgoed presenteren en daarin ook iedereen danken die de afgelopen jaren een bijdrage heeft geleverd. Daar hoort ook onze dank richting de gemeente Heerde bij voor de aanleg van het trekpontje”, zegt voorzitter Jan Nitrauw van het comité molen de Vlijt.

Natuurlijk krijgen ook de kinderen hun aandeel in het feestje. Ballonnenman Piet van Engen, meervoudig Europees kampioen, zal hen vermaken en dat kan in het springkussen, op de verschillende speelplekken, door zich te laten schminken en te smullen van pannenkoeken. Het programma wordt zoals gebruikelijk omlijst door stands. Mensen die een kraam of grondplek willen, kunnen een inschrijfformulier aanvragen via info@vriezeserfgoed.nl of via tel. 06-15194780.

De toegang tot de Padd’ndag is gratis en meer informatie is te vinden op www.vriezeserfgoed.nl


In de Kerstnacht van 1980 brandde in Wapenveld molen de Vlijt, eigendom van Willem Vrieze, tot de grond toe af. Met acties onder de bevolking op initiatief van Dorpsbelangen Wapenveld en steun van de gemeente Heerde en de provincie Gelderland kon in 1984 een nieuwe molen in gebruik worden genomen.

De molen werd eigendom van de stichting Molenbezit Heerde en Willem Vrieze werkte volop mee door de ondergrond in erfpacht te geven en een recht van overpad te schenken.

In 2009 schonk Willem Vrieze is de boerderij en daarna ook het hele erf van drie hectare en zijn eigen woning eveneens aan de stichting Molenbezit. Achtereen volgens werd de vervallen boerderij gerestaureerd, er kwam een nieuwe hooiberg en het complex werd ontsloten door de aanleg van een nieuwe weg vanaf de Vlijtweg.

In de voormalige schuur van de veevoederhandel Vrieze werd een streekwinkel en horecapunt ingericht. Voor de uitevoering van een landschapsplan werd een prijs van 33.333 euro van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland gewonnen. Als onderdeel van het landschapsplan werd ook een bijenhotel en een bijenstal gebouwd.

Museumadvies Els Thijssen uit Amsterdam maakte een inrichtingsplan aan de hand van een zestal thema’s over de historie en de omgeving. Nadat eigenaar Cees van Essen de dorsmachine schonk, werd besloten een nieuwe schuur te bouwen.

Deze is voorzien van een glazen vitrinewand waarin geborgen onderdelen van de Halifax DT 795 permanent worden geëxposeerd. Dit vliegtuig stortte op 3 april 1943 bij de molen neer.