Home Ondernemend Wat kun je doen met regenwater?

Wat kun je doen met regenwater?

0
Wat kun je doen met regenwater?
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Regenwater valt gratis uit de lucht. Soms meer en vaker dan ons lief is. Maar feit is dat we regenwater nodig hebben voor tal van dingen. Allereerst natuurlijk om het grondwaterpeil op niveau te houden. Als dat niet gebeurt dan kunnen gebouwen en wegen verzakken met alle gevolgen van dien. Bij langdurige droge periodes ontstaat er in sommige delen van het land een serieus tekort aan water. Over ons drinkwater hoeven we ons geen zorgen te maken, dat is er altijd voldoende. Maar het kan wel gebeuren dat boeren een verbod krijgen om hun land te beregenen met leidingwater. Voor particulieren gelden geen beperkingen. Maar dit kan in de toekomst veranderen.

Maak jij al optimaal gebruik van regenwater?
Je kunt regenwater gebruiken voor het besproeien van de tuin en het gazon als het langdurig droog is. Dat weten de meeste mensen wel. Maar je kunt dit water ook voor veel andere dingen gebruiken. In België worden steeds meer woningen uitgerust met een ondergrondse opslag voor regenwater. Dit wordt vervolgens via een apart leidingsysteem gebruikt om het toilet door te spoelen of voor het gebruik van de wasmachine en de vaatwasser. Ook om te douchen kun je gebruik maken van regenwater, dit is geen enkel probleem. Alleen als drinkwater is het niet geschikt omdat het dan eerst beter gezuiverd moet worden. Maar op deze manier kan er fors op het gebruik van drinkwater worden gespaard.

Regenwater opvangen
Ook als je geen ondergrondse opslag voor regenwater hebt, kun je regenwater opvangen. Dat doe je in een regenton die je onder de regenpijp plaatst. Je kunt online een regenton kopen waarin je 200 liter regenwater of meer kunt opslaan. Als de regenton vol is dan loopt deze vanzelf over en wordt het regenwater via de bodem afgevoerd. Het water kun je met een gieter uit de regenton scheppen om het je planten in de tuin of in huis water mee te geven. Regenwater bevat voor planten essentiële voedingsstoffen die in leidingwater ontbreken. Regenwater gebruiken voor je planten is dus een goed idee.

Voorkom overstroming tijdens hevige regenval
Je kunt bij Voertonnen.nl een regenton kopen, daarnaast hebben ze ook een handige voerton voor het voer voor je kat of hond. Als je regenwater opvangt dan ben je al goed bezig. Je doet het nog beter als je in je tuin tegels verwijdert zodat het regenwater gemakkelijk in de bodem kan wegzakken. Zo voorkom je dat de boel blank komt te staan tijdens een stortbui. Een tuin met minder tegels en meer groen is bovendien koeler in de zomer. Ook dat is een belangrijk voordeel, aangezien we in Nederland vanwege de klimaatverandering steeds vaker te maken krijgen met hittegolven en langdurige warme periodes in de zomer. Het is zeker niet onverstandig om daar nu al op in te spelen. Gelukkig blijft Nederland voorlopig een wisselvallig land waar het ook van tijd tot tijd regent voor de nodige afkoeling.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage