Grondwater laat zich niet sturen

De afgelopen periode werden veel huishoudens in Hattem geteisterd door de verhoogde grondwaterstand. Wat is hiervan de oorzaak, wat kan de gemeente of het waterschap voor jou betekenen én wat kun je zelf doen, aldus een bericht van de Gemeente Hattem.

Grondwater abnormaal hoog
In 2023 is er tussen de 30-40% méér regen gevallen, dan gebruikelijk. Vanwege de natte zomer was de grondwaterstand in Hattem al hoger dan ‘normaal’ en vanaf eind november kwam daar nog eens heel veel neerslag extra bij. Dit is in de afgelopen 30 jaar niet eerder voorgekomen.
Een deel van het regenwater trekt de grond in (grondwater) en een deel ‘zoekt’ zijn weg via beken, sloten en andere watergangen richting de rivier de IJssel (oppervlaktewater). Omdat Hattem tussen de flank van de Veluwe en deze rivier in ligt, heeft ook de regen dat elders in de Veluwe valt, effect op de (grond)waterstand.

Grondwater laat zich niet sturen
Als er teveel oppervlaktewater in de watergangen staat, zet het waterschap extra gemalen of pompen aan om het teveel aan water af te voeren. Dit gebeurt nu ook bij de Sparrenlaan.
Deze manier van afvoeren, geldt echter niet voor het teveel aan grondwater. Dit water laat zich niet sturen. Het komt traag op en zakt ook traag weer weg. Geen regen, warmere temperaturen en wind versnellen dat proces.

Voor wateroverlast in en rondom de woning, is de gemeente het eerste aanspreekpunt. Voor wateroverlast door een nabijgelegen watergang (bijv. sloot of een verstopte duiker) is het waterschap het eerste aanspreekpunt. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van hun woning (en dus kelder).

Wat kun je zelf doen?
Om zoveel mogelijk schade en/of overlast in de kruipruimte of kelder te beperken, luidt het advies voor:
Kruipruimtes
• Pomp geen grondwater weg uit de kruipruimte. Je creëert dan namelijk een stroming die je in stand houdt. Het water blijft komen en zal tijdens een nieuwe,
natte periode eerder in de kruipruimte stromen;
• Isoleer de vloer tegen opkomend vocht.
Kelders
• Pomp het grondwater uit de kelder. Het creëren van een stroming is hier niet van toepassing. Let op: zolang het grondwater hoog staat, zal de kelder opnieuw vollopen;
• Als het grondwater is gezakt, maak dan de kelder waterdicht.
Op de website van het waterschap Vallei-Veluwe vind je meer actuele informatie. Heb je specifieke vragen, dan kun je ons telefonisch bereiken op werkdagen via (038) 443 16 16.

bron: Gemeente Hattem/Facebook

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in