Home Ondernemend Waar moet je aan denken bij het stoken in je houtkachel?

Waar moet je aan denken bij het stoken in je houtkachel?

0
Waar moet je aan denken bij het stoken in je houtkachel?
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Het gebruik van de houtkachel is de laatste jaren flink toegenomen. Mensen die al een houtkachel hadden zijn deze meer gaan gebruiken en ook veel mensen hebben een nieuwe houtkachel aangeschaft om ervan te gaan genieten. Het is een efficiënte manier van stoken die natuurlijk ook nog eens voor heel veel sfeer en gezelligheid zorgt. Toch is het wel belangrijk om er op een juiste manier mee om te gaan, met aandacht voor verstandig stoken en een goede veiligheid. Waar moet je nu rekening mee houden? Wij geven een aantal aandachtspunten.

Maak gebruik van het juiste haardhout
Het is zeker niet zo dat je zomaar elk soort hout kunt gebruiken in de houtkachel. Een houtkachel is geen allesbrander. Een goed en schoon brandproces ontstaat alleen wanneer je het juiste haardhout gebruikt. Dit betekent dat het haardhout geschikt moet zijn voor in de houtkachel, dat het schoon moet zijn en dat het voldoende droog moet zijn. Als het hout te vochtig is, dan ontstaat er aanzienlijk meer rook en komt er ook meer fijnstof vrij. Dit is niet alleen heel onprettig voor jezelf, maar het is ook schadelijk voor de luchtkwaliteit in huis en voor het rookkanaal. Hout is droog genoeg als het vochtpercentage onder de 20 procent ligt. Gebruik in geen geval behandeld hout, zoals hout met resten van lak of verf.

Zorg altijd voor voldoende ventilatie
Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop bij het stoken. Ga je de houtkachel gebruiken, dan zorg je altijd voor voldoende ventilatie. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat rook op een goede wijze wordt afgevoerd en dat er geen schadelijke stoffen in huis blijven hangen. Je kunt de luchtcirculatie bevorderen door een ventilatierooster te openen of gewoon even een raampje open te zetten.

Maak gebruik van de Zwitserse methode
Je kunt het hout in je houtkachel natuurlijk stapelen zoals jij wilt, maar er is wel een methode die je kunt hanteren voor zo efficiënt mogelijk stoken. Deze methode noemen we ook wel de Zwitserse methode. Hierbij steek je het hout aan de bovenzijde aan, waarna het naar beneden toe werkt. Dit verlaagt de uitstoot van schadelijke stoffen en zorgt voor een gelijkmatige verbranding. Uiteindelijk is dit ook de manier om te genieten van een efficiënt en duurzaam vuur waar je lange tijd veel warmte uit kunt halen.

Houd de luchtkwaliteit altijd in de gaten
Het is heerlijk om een hele avond lang te genieten van een knetterend vuur in je houtkachel. Toch moet je je ook altijd bewust blijven van de mogelijke risico’s van stoken in huis. Er kan rookontwikkeling ontstaan en je kunt te maken krijgen met koolmonoxidevorming. Voor je gezondheid en veiligheid is het belangrijk om de luchtkwaliteit in huis voortdurend in de gaten te houden. Dit doe je eenvoudig door het strategisch plaatsen van rookmelders en CO2-melders. Uiteraard is het ook belangrijk om deze melders met regelmaat te controleren op een juiste werking en om de batterijen tijdig te vervangen.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage