Gemeente Hattem: “Stook verstandig”

Op 24 oktober zijn er in de gemeenteraad vragen gesteld over het verminderen dan wel verbieden van houtstook. Het college heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om houtstook te verbieden. Die blijken er niet te zijn, maar de gemeente roept haar inwoners wel op om hinder voor anderen tot een minimum te beperken.

Geen verbod
In een uitgebreide beantwoording aan de raad laat portefeuillehouder Tjitske Siderius weten:”Het verbieden van stoken van hout in huis is onder het huidig recht geen bevoegdheid van de gemeente. Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden, omdat dit producten zijn die toegestaan zijn op de Europese markt. Onder het huidig recht kan de gemeente alleen regels stellen over het stoken van hout buiten woningen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In het bestemmingsplan kunnen geen regels opgenomen worden over houtstook. Ook kunnen hier geen regels gesteld worden over de aanwezigheid van een rookkanaal.”

Vijf tips
Voorlopig is er dus geen sprake van een verbod op het gebruik van houtkachels of open haarden. Wel roept het college op om verstandig te stoken omdat veel mensen overlast ervaren als gevolg van houtrook. In het kort komt dat neer op de onderstaande tips. Meer informatie en een op op het actuele weer en de locatie afgestemde stooktips zijn te vinden op http://stookwijzer.nu .

  1. Raadpleeg eerst Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.

2. Stook alleen droog hout. Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout.

3. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.

4. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

5. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
Stooktips

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in