Ook de eekhoorn wacht een spannende winter op de Noord-Veluwe

Niet alleen de wilde zwijnen krijgen het deze winter zwaar te verduren door voedselgebrek. Ook bijvoorbeeld muizen hebben hier last van. Hoe de populaire eekhoorn de winter doorkomt, is nog onduidelijk, vertelt ecoloog Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging.

Mogelijk zijn de eekhoorns er, ondanks een gering aanbod van eikels en andere zaden en noten, toch in geslaagd om een voedselvoorraad aan te leggen die groot genoeg is voor de winter. Maar dat zal waarschijnlijk niet voor alle eekhoorns gelden. De gepluimde knaagdiertjes die het deze winter met weinig voedsel moeten doen, zullen de eerste voortplantingsperiode overslaan, verwacht Dijkstra. Dat is al in januari of februari. De dieren hebben dan zo weinig energie dat vrouwtjes niet in hun vruchtbare periode komen.

Ook in natuurgebied Klooster Hulsbergen bij Wapenveld is de hoeveelheid eikels, dennenappels en beukennootjes beperkt.

Als de dieren in het voorjaar weer voldoende op krachten zijn gekomen, zullen ze rond mei, tijdens de tweede voortplantingsperiode, alsnog jongen krijgen. Het betekent wel dat er dan minder jongen geboren worden dan tijdens een jaar waarin er voldoende voedsel is. Door voedselgebrek zijn de dieren ook vattelijker voor ziekten, voegt de ecoloog van de Zoogdiervereniging er nog aan toe. Ook dit kan ertoe leiden dat het aantal eekhoorns in de Gelderse bossen afneemt.

De afgelopen jaren waren er voor eekhoorns ruim voldoende beukennootjes, dennenappels en eikels. Desondanks werden er bij tellingen steeds minder eekhoorns waargenomen. Jaren met voldoende voedsel betekent dan ook niet automatisch dat het ze voor de wind gaat. Ziekten spelen hierbij een rol, vertelt Dijkstra. Omdat de eekhoorn niet in haar voortbestaan wordt bedreigd, wordt er maar weinig onderzoek naar de soort gedaan. Welke factoren nog meer een rol spelen bij de afname van het aantal eekhoorns, is daardoor onduidelijk.

Eekhoorns steeds dichter bij mensen
“We zien al jaren dat de dichtheden in het bos lager zijn dan de dichtheden rond de bebouwing”, aldus Dijkstra. Mensen bieden voedsel aan voor vogels, waar ook de eekhoorns van profiteren. Ook worden in tuinen meer bomen en struiken gepland die noten en zaden dragen.

Om meer te weten te komen over de eekhoorn gaat BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink van mediapartner omroep Gelderland in Wapenveld op pad met boswachter Clara Wilken van Geldersch Landschap en Kasteelen. In natuurgebied Klooster Hulsbergen worden regelmatig eekhoorntjes gezien. Wilken vertelt er meer over het leven van de acrobatische knaagdiertjes…

Luister naar de radioreportage (1-3)

Ook sommige vogels slaan voorraad in
Eekhoorns blijken niet de enige dieren te zijn die een wintervoorraad aanleggen. Ook raven staan hierom bekend. Net als dit kleine vogeltje waarvan je het wellicht niet verwacht.

Luister naar de radioreportage (2-3)

Ook in het bos bij Wapenveld is de hoeveelheid eikels, dennenappels en beukennootjes beperkt. Aan sommige dennenappels is overduidelijk geknabbeld om de zaden te kunnen eten. Maar hoe kun je zien of het het werk is van een eekhoorntje of van een ander dier? Boswachter Clara Wilken legt het uit.

Luister naar de radioreportage (3-3)


BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag bij onze mediapartner Radio Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in