Onze taal is rijk aan spreekwoorden en gezegden waarin de roos voorkomt. Opvallend is dat de bloem altijd met het positieve in verband wordt gebracht: associaties met geluk en voorspoed worden veelvuldig gemaakt. De kleur, de geur en vooral de schoonheid van de roos spreken dan ook al eeuwen tot de verbeelding.
De tentoonstelling Een schot in de roos is een ode aan de ‘koningin der bloemen’, waarbij de focus vooral ligt op de Nederlandse en Vlaamse negentiende en twintigste eeuw, met uitschieters naar voren en achteren. Schilders als Hendrik Heyligers, Hubert Bellis, Leon Londot, Edouard Huberti, maar ook onze eigen Jan Voerman Senior en Junior zijn vertegenwoordigd. Bloemstillevens hebben niks aan populariteit verloren, integendeel zelfs.
Zowel Nederlandse als Belgische kunstenaars gaan ermee aan de slag, maar breken grotendeels wel met de stijl en aanpak van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In plaats van de bloemen tot in het kleinste detail te schilderen en te rangschikken alsof ze voor een encyclopedie bedoeld zijn, schildert men ze veel losser, natuurlijker en vaker in een herkenbare ruimte, zoals een interieur. Naast het ‘traditionele’ bloemstilleven waarin een boeket in een vaas centraal staat, komen bloemstukken ook steeds meer voor als decoratief element in bijvoorbeeld portretten of interieurs.
In beide gevallen is het wel duidelijk dat bloemen, door hun oneindigheid aan verschijningsvormen, zich goed leenden om te experimenteren met kleur en vorm.
Jan Voerman senior aquarelleerde zijn favoriete roos.; de La France roos op impressionistische wijze. Jan Voerman Junior daarentegen heeft geheel zijn eigen weg gevolgd in de kunstgeschiedenis. Geheel los van alle stromingen en stijlen die elkaar in rap tempo opvolgen tekent en schildert hij zijn rozen met uiterste precisie en gevoel voor detail.
Ook zorgt hij ervoor dat er geen afleidende details omheen zitten, zoals een landschap of herkenbare achtergrond. Zo komt de schoonheid van de roos geheel tot zijn recht, zo levensecht dat men hem bijna kan aanraken.
De expositie is vanaf 29 april tot en met 15 oktober.