Dikke Tinne Festival & Brocante Fair

0

Rond Uit Hattem organiseert op zaterdag 22 september het Dikke Tinne festival in de historische binnenstad. Tijdens dit unieke middeleeuwse festival gaan bezoekers terug in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, lichtekooien, kinderspelen en kookkunsten. Wegens succes wordt dit jaar weer de brocante fair aan dit mooie evenement toegevoegd. Nieuw dit jaar is het historische Hattemse theaterspektakel over de Kooi van Wassenaar.

Kampement op het Kerkplein
Rondom de Kerk wordt een aantal tenten opgebouwd waar het dagelijkse leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. In de arena zie je  spannende demonstraties zwaardvechten en kunnen kinderen een aantal behendigheidsspelletjes doen.

Oude ambachten
Je kunt kennis maken met oude ambachten zoals bijvoorbeeld de ijzersmid, kalligrafeerder, viltster, boekbinder, en touwslager. Ook kun je zien  hoe de dames borduren, kantklossen, bandweven en spinnen. Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de imker, tingieter, mosterdmaker, mandenmaker en een palingroker verkopen hier hun handelswaar.

Activiteiten voor de jeugd
Ook voor de kinderen valt er tijdens het Dikke Tinne Festival veel te beleven, zoals boogschieten, en oude spelletjes. Bij de valkenier mag je een roofvogel op de arm houden. Je kunt ook samen met de pottenbakker kleine kladdegatjes boetseren of lekkere broodjes bakken in een vuurkorf. Bij de beeldhouwers kunnen kinderen zelf creatief aan de slag. Wil je weten welke spelletjes ze vroeger speelden? Er komt weer een heel parcours met spelletjes. Je kunt de Middeleeuwse spelen zelf proberen zoals hoepelen, stuiver schuiven, ringwerpen en nog veel meer.

Brocante Fair
Het Dikke Tinne Festival is compleet met de uitbreiding van een prachtige brocante fair. De Achterstraat wordt omgetoverd tot een gezellige fair voor brocante liefhebbers. U kunt heerlijk snuffelen tussen alle brocante die met veel passie en zorg zijn ingekocht door de brocanteurs. De originele spullen zijn veelal afkomstig uit verschillende landen en streken en zijn zeer de moeite waard.

Kooi van Wassenaar
Om 14.00 uur vindt een Middeleeuws schouwspel plaats, waarin de gevangenneming en insluiting van de Hollandse legeraanvoerder, graaf Jan de II van Wassenaar, in een voor hem gemaakte kooi, door hertog Karel van Gelre wordt nagespeeld. De gevangene zal door de stad worden gereden en uitgejouwd door het publiek. Bij dit schouwspel zijn betrokken: graaf Jan van Wassenaar, hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder ridder Maarten van Rossum, de drost van Hattem Machiel Ernst van Bamberg, de Schout van Hattem en schutters van het Sint Anna schuttersgilde. Ook de burgemeester van de stad Amsterdam verschijnt ten tonele om graaf Jan vrij te kopen. Graaf Jan heeft van 1512 tot 1514 gevangen gezeten in de grote toren van slot De Dikke Tinne.

Muziek
Wat is een festival zonder muziek? Natuurlijk wordt hier ook aan gedacht. Je kunt verschillende muziekgroepen tegenkomen in de straten zoals Nos Tantum, Blent, het monnikentrio Hans & Joop, Villa Viola, het harpduo de Tarantella en een doedelzakspeler. Het muzikale duo Ontfanck Gheselle heeft veel verschillende Middeleeuwse instrumenten bij zich waar ze enthousiast over vertellen en die je zelf mag proberen! Ook de Boalserter Skotsploech is weer van de partij met hun dansoptredens.

Lichtekooien
De Lichtekooien hebben er weer zin in. Deze dames van lichte zeden lonken vanaf het balkon in de Kerkstraat naar alle mannen die langs komen. Vrouwen, opgelet. Houd je man goed in de gaten!

Grote optocht
Als afsluiting van een mooie dag, verzamelen we om 16.45 uur voor het stadhuis en gaan we vervolgens in een grote optocht door de straten: Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat, Kerkstraat, en eindigen op de Markt. Iedereen die historisch is gekleed, is van harte welkom om mee te lopen in deze bonte stoet!