Jaaroverzicht 2019

Wat gebeurde in 2019?

RTV Hattem heeft een mooie website waarop actueel nieuws over en voor Hattemers staat. Deze website is in 2019 bijna 400.000 keer bezocht voor het lezen van nieuwsberichten, maar ook heel vaak voor live radio of tv, of voor uitzending gemist. Twitter is eveneens populair en voor dit jaar gaat het aantal weergaven richting de 1 miljoen! Ook de berichten op Facebook zorgen voor heel wat klikken, likes en reacties, al met al zo’n 90.000 het afgelopen jaar.

Op basis van het aantal keren dat berichten op onze website zijn gelezen, is onderstaand jaaroverzicht van de gebeurtenissen in Hattem in 2019 samengesteld.

Januari
De maand januari begint met het nieuws over de brand tijdens de jaarwisseling bij het JOP (Jongeren Ontmoetingspunt) aan de Hoopjesweg. Iedereen sprak er schande van. In een reportage van tv-Hattem gaven ouders aan dat de jongeren er zelf ook niet blij mee waren. Zij hebben zelf alle rotzooi opgeruimd en daarna was er zo goed als niets meer te zien van de brand. Dit geeft vertrouwen voor het verloop van komende oudjaarsnacht.

Verder waren er twee zaken die eruit sprongen op onze website wat betreft de interesse van de Hattemers en dat waren het nieuws op 21 januari van de lekke ijsbaan en op 15 jnuari over de komst van een Lidl naar Hattem. Beide zaken bleven de gemoederen in 2019 bezighouden.

Het lek in de ijsbaan is nog steeds niet gevonden en de ijsvereniging is met de gemeente en alle betrokkenen volop in overleg om tot een oplossing te komen.

De komst van de Lidl op het Algemene Veen komt steeds een stukje dichterbij. De gemeente is een verkorte procedure begonnen om het bestemmingsplan te wijzigen. Voor beide onderwerpen geldt: wordt vervolgd in 2020.

Februari
Op 11 februari kwam de problematiek van de bestrating van de Markt landelijk in het nieuws door het programma Kanniewaarzijn. En dat was niet het laatste dat over de Markt werd gezegd. Afgelopen weken is rondom de Andreaskerk hard gewerkt aan de nieuwe bestrating en de eerste geluiden daarover zijn positief.

Ook begon de problematiek rond Vliegveld Lelystad meer bekendheid te krijgen. Het nieuws op 15 februari dat de vliegroutes aangepast zouden worden, was voor de gemeente Hattem onaanvaardbaar. En in de loop van het jaar bleken meer zaken rond het vliegveld onaanvaard te zijn, zoals het recente rapport over de CO2 uitstoot.

Op de laatste dag van februari loeiden sirenes in de binnenstad. De zolderverdieping van de De Zwart Truffel, aan de Markt, stond in lichte laaie. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse, met 2 bluswagens! Want die hadden ze toen nog en het is onzeker of dat zo blijft. Assistentie werd verleend door de brandweer Zwolle met een ladderwagen. De brand bleef beperkt tot één pand en de afgebrande zolderverdieping is nog steeds niet hersteld.

Maart
2 maart werd na jarenlange voorbereiding het Hospice Hattem geopend. Deze voorziening is gevestigd in een appartement in De Bongerd en voorziet in een behoefte.

Op 4 maart verscheen het bericht dat Landbouwer Van Emst hart heeft voor de natuur. Hij heeft zijn bedrijf in de Hoenwaard, streeft naar goed weidevogelbeheer en is op weg naar natuurinclusieve landbouw. Een Hattemer om trots op te zijn.

April
16 april werd Hattem opgeschrikt door het overlijden van Piet Schuijn, een markante persoonlijkheid die ook actief was als de Hattemer stadsomroeper.

De Orde van Oranje Nassau is dit jaar behoorlijk uitgebreid met gedecoreerden uit Hattem. Op 26 april werden 6 inwoners benoemd tot lid van deze orde en 1 stadsgenoot tot Ridder. Daar kwamen op 4 oktober nog eens twee ridders en een lid bij tijdens het openingsdiner van het Nationale Kampioenschap Eventing in Hattem en op 19 oktober ontving Mariëlle Kassing een lintje voor haar jarenlange inzet voor het toerisme in onze Hanzestad.

Mei
4 mei kwam een bericht op de website over de onveiligste gemelde verkeerssituaties in Hattem. Verkeersveiligheid scoort altijd hoog op de ladder van interesse bij de Hattemers het dit onderwerp komt meerdere keren terug in dit jaaroverzicht.

Op 21 februari stond het bericht op de website dat de Hattemse Dorien Rookmaker op een verkiesbare plaats stond voor het Forum voor Democratie. In mei waren de verkiezingen voor de Eerste Kamer en de partij kreeg voldoende stemmen waardoor Dorien in de Eerste Kamer kwam. Ondertussen is veel gebeurd en nu maakt zij deel uit van GO. Dit alles zorgde er wel voor dat het bericht op de website van RTV Hattem het meest is gelezen van alle berichten die  dit jaar op de site zijn gepubliceerd.

Het nieuws van 24 mei dat Slager Bredewout stopte met zijn zaak om met pensioen te gaan werd ook vaak gelezen. Vanuit dit pand, met als gevelsteen een varkenssnuitje, worden nu geen worstjes meer verkocht, want de voormalige slagerij wordt nu verbouwd tot een B&B.

Juni
2 juni werden dit Hattemers zich ervan bewust dat de hefwielen bij het spoormonument naast de spoorbrug over de IJssel waren verdwenen. Wanneer dit is gebeurd, wie de dader weet, waar de hefwielen nu zijn? Dit zijn allemaal vragen waarop de antwoorden ontbreken. Met het verdwijnen van de hefwielen is helaas ook een uniek stukje spoorgeschiedenis verdwenen.

11 juni was het druk bij wat toen nog de Formido was, want hier was een inloopavond over het bestemmingsplan van de Lidl. Er was veel belangstelling, want Hattemers willen graag dat er een superdiscounter naar onze Hanzestad komt.

En op 19 juni zorgde het nieuws over de herinrichting van de Geldersedijk voor veel hits op de website. Hattemers en verkeer een gouden combinatie.

Juli
8 juli wordt een inbreker aan de Hoenwaardseweg in de kladden gevat door buurtbewoners. Het is niet voor het eerst dat wordt ingebroken in Hattem want helaas komt dit vaker voor.

Het nieuws van 27 juli dat de HAVO voorstelt de weekmarkt terug te brengen naar het centrum, kan op veel bijval rekenen. Het definitieve besluit hierover is nog niet gevallen. Maar voordat dit kan, zal eerst het plaveisel rond de kerk afgerond moeten zijn.

Augustus
De Grote of Andreaskerk, met onder de toren terrassen met bezoekers. Het centrale plein van Hattem. Op 4 augustus noemde één van de terrasbezoekers op Twitter het gebeier van de klokken pokkenherrie. Dat zorgde voor veel reacties van voor én tegenstanders.

Op 1 augustus werd op de website gemeld dat onze redactie zelfs tijdens de vakantie in het buitenland nog actief was voor RTV Hattem. En ook de Hattemers zelf waren actief in deze vakantietijd, want heel wat mensen hebben dit bericht gelezen.

15 augustus was het weer tijd voor de grootste rommelmarkt van de Veluwe, die in Hattem wordt gehouden. En zoals ieder jaar was er weer veel belangstelling; van standhouders, bezoekers en van mensen die op onze website keken.

September
2 september werden de Hattemers verrast dat burgemeester Wiggers ons Hanzestadje zou verruilen voor Hardenberg. Vermoedelijk heeft hij daarvan wel een beetje spijt had, want de dag erna werd Hattem door omroep GLD uitgeroepen tot de beste Gelderse gemeente om in te wonen.

Gelukkig werd er rap een interim opvolger gevonden in de persoon van Toon van Asseldonk. En op 13 september meldde die al dat hij het steeds leuker begon te vinden in Hattem.

Inmiddels is de zoektocht begonnen naar een nieuwe, vaste, burgemeester. Als het aan de Hattemers ligt, is Peter Heerschop dat. Zijn column op Radio 538 waarin Heerschop Hattem nomineerde als nieuwe hoofdstad van Nederland zorgde voor behoorlijk wat reuring in onze stad.

 

Oktober
En weer zorgde nieuwtjes over het verkeer voor topdrukte op de website. Op 16 oktober werd bekend dat de Geldersedijk en Zuiderzeestraatweg een weekeind werden afgesloten voor onderhoud, en in datzelfde weekeind was er het Chocoladefestival. Drukte en files in Hattem zelf. Toch wisten veel mensen de binnenstad te bereiken om chocolade te snoepen.

28 oktober werd bekend dat de milieustraat van Veluwenkamp zou stoppen. Een tegenvaller, maar gelukkig komt de GRIP-wagen van de Rova (grondstoffen inleverpunt) elke week naar Hattem en kan daar het nodige worden weggebracht aan afval.

November
Annet Buter was te gast in Hattem Actueel en vertelde over haar schilderij met de titel Bregje. Dit doek behoorde tot de 50 genomineerde werken voor het beste schilderij van Nederland. Heel Hattem trots en stemmen op Bregje. Helaas krijgt Annet geen prijs, maar wat de redactie betreft is ze een winnaar met Bregje.

9 november maakte Vitens bekend dat de precarioheffing aan de inwoners van Hattem worden terugbetaald. Hoe het waterleidingbedrijf dit gaat doen is nog niet bekend, dus nog even de hand op de knip houden.

 

December
5 december werd Hattem opgeschrikt door het nieuws dat de Hattem Cadeaubon niet meer inwisselbaar is. En in de nasleep hiervan kwam ook nog eens het nieuws dat De Dijkpoorter niet meer verschijnt. Verbazing en teleurstelling waren het gevolg. De HAVO belooft dat er voor beide een opvolger komt, maar concreet nieuws hierover komt volgend jaar pas.

Op 16 december nam de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan van de woon- zorgzone, of is het woon- ikc, zorgzone aan de Geldersedijk? Het eerste IKC komt niet op het terrein van de voormalige Noordgouw, maar op het voormalig ijsbaanterrein. De coalitie in de raad stemde niet eensluidend hierover. Er is gemor, over het IKC op deze plek, over de voorgenomen hoogbouw en over de toekomst van het Noordgouwterrein. De toekomst zal leren hoe dit alles verder verloopt.

De redactie bedankt alle mensen die de website en andere sociale media van de lokale omroep van Hattem gebruiken. Heb je zelf nieuws, stuur dat dan naar redactie@rtvhattem.nl en wie weet staat jouw nieuws volgend jaar ook in het jaaroverzicht. Tot besluit wenst de redactie, mede namens alle medewerkers van RTV Hattem iedereen een fijne jaarwisseling toe en een gezond en voorspoedig 2020.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in