Tips bij de aanschaf van een occasion
Allereerst is het zaak om eens te kijken tijdens een proefrit of de auto daadwerkelijk voldoet aan je verwachtingen en daarnaast natuurlijk ook of deze auto motorisch wel helemaal in orde is. Hoewel je met een tweedehands auto niet de zekerheid hebt, welke je met een nieuwe auto wel hebt, zijn er wel enkele praktische tips die je kunnen doen helpen om te voorkomen dat je eventueel een kat-in-de-zak koopt.
Breng je eisen in kaart
Wanneer je op zoek gaat naar een andere auto, dan doe je dit meestal omdat je huidige auto niet meer volledig voldoet aan je huidige eisen. Het is dus belangrijk voor jezelf in kaart te brengen waar je nieuwe auto aan moet voldoen. Dit kan zijn een bepaald bedrag, maar ook het aantal zitplaatsen, pk’s en eventueel aanvullende opties. Door voor jezelf een wensenlijstje te maken, kun je door de verschillende zoekfilters online vele malen makkelijker een overzicht krijgen van alle beschikbare auto’s die aan je eisen voldoen.
Hoeveel wil je uitgeven?
Binnen de door jouw gestelde eisen valt uiteraard ook het budget. Deze hebben we hierboven ook al even genoemd, maar is wel een hele belangrijke. Wat er namelijk vaak wordt vergeten, is dat je natuurlijk ook je huidige auto kunt inruilen. Dit biedt ineens perspectief, waardoor je meer te besteden hebt. Houd er daarbij wel rekening mee dat wanneer je kiest voor een grotere auto, de kosten voor de verzekering en ook wegenbelasting hoger zijn. De wegenbelasting staat uiteraard gewoon vast, maar een autoverzekering kun je volledig zelf bepalen. Zo kun je online verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijken, zodat je uiteindelijk een goedkope autoverzekering die voldoet aan je wensen kunt afsluiten.
Waar staat de auto?
Staat de auto die je wilt zien in de buurt, dan kun je er natuurlijk nog wel een keer naartoe rijden. Is het een eind uit de buurt, zorg er dan voor dat je de verkoper die niet direct laat weten. De kans dat ze dan iets met de prijs willen doen is vele malen kleiner. Je hebt namelijk wel deze hele afstand afgelegd om naar de auto te komen kijken. Het is dan aannemelijker dat je hem meeneemt, dan dat je deze laat staan. Vooral op een auto van een paar duizend euro, is de kans vrij klein dat jij het op een paar honderd euro laat zitten. Dat weet de verkoper natuurlijk ook. Woon je om de hoek, dan zeg je veel sneller nee.
Particulier of een dealer?
Je kunt ervoor kiezen een auto te kopen bij een dealer, maar natuurlijk ook bij een particulier. De zekerheid dat je auto 100 procent is, heb je natuurlijk nooit. Wel is het goed er rekening mee te houden dat een dealer natuurlijk een naam hoog te houden heeft en dit voor een particulier in veel mindere mate geldt. Daarnaast is het bij een dealer makkelijker om bij eventuele kleine problemen even snel voor reparatie terug te gaan. Een particulier kun je hier vaak niet mee helpen.