Prijzen voor jonge Hattemers met kleurplaten duurzame tuin

Drie kinderen uit Hattem hebben een prijs gewonnen voor hun mooi ingekleurde kleurplaten. Wethouder Carla Broekhuis overhandigde, ook namens wethouder Auke Schipper, de prijzen aan de trotse winnaars. De kleurwedstrijd is een initiatief van de zeven Noord-Veluwse gemeenten en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. In totaal hebben 252 kinderen hun kleurplaat opgestuurd.

Op de kleurplaat is een duurzame tuin en een deel van een duurzame woning te zien. Daaromheen staan woorden die nog op de juiste plek gezet moeten worden. Kinderen konden – eventueel samen met hun ouders/verzorgers – op zoek naar deze verschillende afgebeelde maatregelen. Zo konden ze al kleurend iets leren over de thema’s ‘klimaat & water’ en ‘energie’. Kinderen zagen bijvoorbeeld hoe een regenwaterschutting eruitzag.

Planten en bloemen
Wethouder Carla Broekhuis denkt dat het goed is om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met duurzaamheid. “Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Deze kleurplaat is een mooi middel om kinderen meer te leren over onze natuur, zoals de planten, de bloemen en het water. Dat het spelenderwijs en met een prijs is, maakt het helemaal leuk.”

Natuurlijke 3D-effecten
Een jurypanel (bestaande uit de gemeenten en Veluwe Duurzaam) beoordeelde de kleurplaten. “Het is leuk om te zien hoe kinderen gewerkt hebben met veel kleuren en gelet hebben op de details. Ook is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke ‘3D-effecten’, zoals een stuk schors op de boom en echte zandkorrels”, zegt Mirrinte Elfferich, jurylid namens Veluwe Duurzaam.

Huisje op zonne-energie
Onder elke leeftijdscategorie en in elke regiogemeente (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem) worden er prijzen uitgereikt. De winnaars krijgen vrijkaarten voor een leuk uitje in de regio: een in- en outdoor speeltuin, klimbos of pannenkoekenhuis. Daarnaast ontvangt élke deelnemer een leuk duurzaam presentje: een huisje op zonne-energie. Deze is te gebruiken als nachtlampje en heeft geen stroom nodig.


Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en samenwerkingspartners Waterschap Vallei en Veluwe en provincie Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in