Al bijna 500 tuinen verduurzaamd met subsidie

Sinds 2021 is er subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van tuinen. Zo willen de gemeentes inwoners helpen om hun tuin beter bestand te maken tegen droogte, hitte en hoosbuien. De organisatie Veluwe Duurzaam is voor deze gemeentes, waaronder Hattem, het centrale punt om de subsidie aan te vragen. Inmiddels hebben bijna 500 inwoners een aanvraag ingediend voor deze tuinsubsidie.

De statistieken
Verduurzamen kan op verschillende manieren. Van eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van een regenton tot het vergroenen van daken. Uit cijfers blijkt dat er 335 regentonnen zijn geplaatst, werd er 2147 m2 aan tegels verwijderd en vervangen door planten en waren er 122 bomen geplant. In totaal werd er door de zeven gemeentes €54.059 euro uitgekeerd. Zo’n 40% van het totaal uitgekeerde subsidiebedrag was voor het aanleggen van groendaken. Dat is logisch, want een groendak aanleggen kost natuurlijk meer geld dan een regenton plaatsen.

Voorbereid op weersomstandigheden
Door deze maatregelen helpen inwoners hun tuin voor te bereiden op verschillende weersomstandigheden. Zo blijft een groene tuin met veel planten koeler in de zomer, houdt de aarde regenwater beter vast en wordt wateroverlast verminderd. Daarnaast trekken groene tuinen bijen en vlinders aan. Ook het water opvangen in regentonnen en dit gebruiken voor het bewateren van planten is duurzamer dan het gebruik van drinkwater.

Veluwe Duurzaam
Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Inwoners en bedrijven kunnen bij het loket terecht voor onafhankelijke informatie en advies op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van woning, tuin en omgeving. Kijk voor een overzicht van de subsidies die Hattem beschikbaar stelt op www.veluweduurzaam.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in