Veluwe Duurzaam stopt als duurzaamheidsloket

Inwoners van de Noord-Veluwse gemeenten kunnen vanaf 1 maart dit jaar niet meer terecht bij duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. De gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem gaan dan verder met een andere partij, waar vanaf 1 februari meer over bekend wordt gemaakt. Dat er gewerkt gaat worden met een andere partij was de uitkomst van de aanbestedingsprocedure die de gemeenten eind vorig jaar waren gestart.

Duurzaamheid verbindt
Gerard en Eva Petra Simon, de drijvende krachten achter Veluwe Duurzaam, kijken terug op waardevolle jaren. “Iedereen kan weer een andere motivatie hebben om ‘iets’ met duurzaamheid te doen. De één wil graag kosten besparen, een ander doet het voor de generatie na ons en weer een ander vindt een gezonde levensstijl belangrijk. Wat je motivatie ook is: als je het samen doet, kunnen er mooie dingen ontstaan. We hebben gezien dat duurzaamheid verbindt. En juist het leggen van die verbindingen tussen gemeenten, inwoners en bedrijven is altijd onze passie geweest”, zegt Eva Petra Simon.

Veel mensen op weg geholpen
Gerard en Eva Petra zijn 14 jaar geleden gestart met het bedenken en uitvoeren van een duurzaamheidsbeurs voor de Bedrijvenkring Elburg. De gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek haakten daarbij aan. Later zijn daar ook de vier andere gemeenten bijgekomen en zo is Veluwe Duurzaam het duurzaamheidsloket voor de Noord-Veluwe geworden. “We hebben al die jaren ontzettend leuk samengewerkt met de gemeenten, bedrijven en inwoners. In 2020 wisten we voor de gemeenten een grote subsidie binnen te halen voor de regio Noord-Veluwe. Alles wat we in de jaren daarvoor hadden bedacht, kon nu in het kwadraat worden uitgevoerd. Duizenden mensen zijn daardoor op weg geholpen met het verduurzamen van hun woning of tuin”, zegt Eva Petra.

Energiearmoede aanpakken
Veluwe Duurzaam blijft de komende tijd nog wel actief voor de Noord-Veluwse gemeenten. Het gaat dan bijvoorbeeld om procesbegeleiding bij het verduurzamen van wijken en projecten rondom het thema energiearmoede. Eva Petra: “Veluwe Duurzaam gaat in een andere vorm verder: samen met de gemeenten zetten we ons actief in om de energiearmoede in de regio aan te pakken. De hoge energieprijzen raken ons allemaal. We willen graag met de Veluwenaren meedenken hoe we met kleine aanpassingen de energierekening naar beneden kunnen krijgen. En wie weet welke projecten er nog meer volgen.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in