Praten over afscheid

“In Hattem vinden mensen traditie heel belangrijk. Veel mensen hebben een kerkelijke achtergrond. En dat zie je ook terug in de manier waarop we als uitvaartverzorgers dan samen een afscheid vormgeven. Dat is vaak in een kerk met veel ruimte voor het geloof. Toch is ook hier langzaamaan meer ruimte voor persoonlijke invulling van een uitvaart. Ook op het gebied van eten. We zien vaak belegde broodjes, maar af en toe is dat nu ook iets anders dan het simpele belegde witte puntje met kaas. Daarnaast zien we de Hattemer brok ook terug op uitvaarten als lokale lekkernij,” aldus de woordvoerder van Monuta.

“De Monuta bestaat 100 jaar. Daarom lanceren we een nieuwe eigen cake. Hij wordt speciaal voor ons gebakken door gespecialiseerde cakebakkers van een familiebedrijf. Als je bij Monuta kiest voor een plakje cake, krijg je vanaf nu altijd deze cake met de naam Plakje Troost®. Met een bijzonder ingrediënt: citroenmelisse. Een oud kruid dat rust geeft in emotionele situaties.” Alles over de cake en de rol van cake bij afscheid is te lezen op monuta.nl/plakjetroost.

Lastig onderwerp
Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Gelderlanders, net als in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 83% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Daarmee is Gelderland, samen met Zuid-Holland, de provincie waar het minst over de uitvaart gesproken wordt. Ook de voorkeuren van dierbaren zijn amper onderwerp van gesprek, geeft 84% van de Gelderlanders aan.
 

 

 

 

 

 

 

Open over afscheid zijn
Ondanks dat mensen in Gelderland aangeven het niet vaak te doen, vinden zij het toch wel belangrijk om over hun eigen afscheidswensen (45%) en die van hun dierbaren (55%) te praten. Mulders: “Dat is precies wat wij willen stimuleren: open over afscheid zijn. Blijkbaar is er nog een verschil tussen het belangrijk vinden en er daadwerkelijk over praten. De keuze voor het eten kan dan een gespreksstarter zijn. Cake is een heel vertrouwde, fijne optie. Maar er zijn ook tal van andere mogelijkheden om het afscheid persoonlijk te maken. Wij ondersteunen nabestaanden in het vormgeven daarvan. Maar dan is het wel belangrijk dat je dit ook al bij leven met je dierbaren bespreekt of noteert, zodat je van elkaar weet hoe je het voor je ziet.” De belangrijkste reden voor het vastleggen van wensen is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven (48%), blijkt uit het onderzoek. Maar ook dat zij ruimte hebben voor hun verdriet en niet al teveel met dit soort praktische dingen bezig hoeven te zijn (41%).
 

Regionale verschillen
Open over afscheid zijn, gaat sommige provincies beter af dan andere. In Utrecht (28%), Friesland (28%), Overijssel (27%) en Noord-Brabant (26%) praat men met dierbaren vaker over de eigen afscheidswensen dan in andere provincies. Mensen uit Flevoland (47%), Utrechters (43%) en Brabanders (42%) hebben vaker hun afscheidswensen vastgelegd dan de gemiddelde Nederlander (37%). Groningers hebben hun wensen het minst vaak vastgelegd. Daar laat 70% geen informatie achter voor nabestaanden. In de rest van Nederland is dat 63%.
 

Over Monuta
Monuta is dé afscheidsspecialist. Opgericht in 1923 zet zij zich al 100 jaar in voor dezelfde missie: voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Zij gelooft in openheid en eerlijkheid over afscheid. Over mogelijkheden, kosten én over wat je zelf eigenlijk wilt voor je eigen afscheid. Jaarlijks verzorgt Monuta ruim 14.000 persoonlijke uitvaarten en in totaal biedt zij meer dan 1,5 miljoen mensen financiële zekerheid met haar uitvaartverzekering. Ruim 120 opgeleide Register Uitvaartverzorgers staan mensen in het hele land bij. Monuta heeft 3 eigen begraafplaatsen en 7 crematoria en is partner in nog eens 6 andere. Meer informatie is te vinden opwww.monuta.nl.
 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in