Begraafplaats in Hattem krijgt een Sterretjesveld

Op de begraafplaats word gewerkt aan een plek voor stilgeboren baby’s die zijn overleden voordat de zwangerschap 24 weken bereikt. Het krijgen van een stilgeboren baby brengt onmetelijk veel verdriet met zich mee en gepast afscheid kunnen nemen van je kindje kan dan helpen, hoe klein het ook is.

Duur van de zwangerschap bepalend
De duur van de zwangerschap is bepalend voor een aantal officiële zaken. Bij een stilgeboren kindje dat na 24 weken zwangerschap overlijdt, bestaat er regelgeving over inschrijving bij de Burgerlijke Stand en ook over de uitvaart. Bij de jongere kindjes niet. Sinds 2019 kunnen stilgeboren baby’s wel worden ingeschreven bij de Burgerlijke Stand (ook met terugwerkende kracht), zodat hun bestaan voor altijd vastgelegd blijft.

Sterretjesveld
De gemeente kreeg in toenemende mate ook vragen naar een rustplaats voor stilgeboren baby’s. Hier komt de gemeente nu aan tegemoet, zodat ook hierbij de duur van de zwangerschap niet meer bepalend is. Deze rustplaats komt er nu, op een apart gedeelte van de begraafplaats, en zal het Sterretjesveld genoemd worden. Rondom deze plek zullen ook speciale kindergraven worden aangelegd. Zo ontstaat er een plek waar ouders, familieleden en andere dierbaren op een gepaste en respectvolle manier afscheid kunnen nemen van het kindje. Aan de rand van het veld komt een herdenkingsboom met een brievenbus voor hemelpost. Het Sterretjesveld zelf krijgt een passend monument. Smederij Wessel uit Hattem zal de kunstwerken maken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in