Tozo-jaaropgave en belastingaangifte

Als je een Tozo-inkomensaanvulling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) via de gemeente Hattem hebt ontvangen, dan heb je onlangs een jaaropgave gekregen. Daarop zijn van ondernemers een aantal vragen binnengekomen bij de gemeente. De meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.


Waarom ontvangt mijn partner ook een jaaropgave?
De Tozo-uitkering is een bijstandsuitkering die je samen ontvangt met jouw partner als je een gezamenlijke huishouding voert (art. 11 Participatiewet). De uitkering wordt daarom verdeeld over 2 personen en vormt voor beiden inkomen voor de inkomstenbelasting. Daarom ontvangt jouw partner ook een jaaropgave.

Waarom staat op de jaaropgave 2020 een hoger bedrag dan ik netto kreeg?
De gemeente betaalt loonheffing over uw Tozo-uitkering. Deze loonheffing is meegeteld in het bedrag op jouw jaaropgave.

Hoe geef ik de TOZO-uitkering op bij mijn belastingaangifte?
Gebruik de jaaropgave als je belastingaangifte doet over 2020. Dat kan vanaf 1 maart. Geef jouw Tozo-uitkering op als inkomsten. De Tozo-uitkering is dus geen onderdeel van de omzet van jouw onderneming. Zo geeft je de Tozo-uitkering door:

  • Log in op de site van de Belastingdienst.
  • Kijk onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’.
  • Vink aan: ‘uitkeringen, zoals AOW, WW, WAO, WIA en Wajong’.
  • Kies voor ‘Bijstandsuitkering (Participatiewet)’.
  • Voer hier de hoogte van de uitkering en de ingehouden loonheffing in. Die vindt  je op jouw jaaropgave.

Ik had in 2020 een Tozo-uitkering en heb een jaaropgave ontvangen. Waarom heeft mijn partner ook een jaaropgave ontvangen?
Je krijgt allebei een jaaropgave, omdat de Tozo-uitkering voor een huishouden is en niet voor joi alleen. Dus voor jou en uw partner samen. Het bedrag tot waar de gemeente jouw inkomen aanvult is hoger als je een partner hebt dan het bedrag voor een alleenstaande. Voor een alleenstaande zelfstandige vulde de gemeente het inkomen in 2020 aan tot
€ 1.050 netto. Voor gehuwden en samenwonenden tot een bedrag van € 1.500 netto. Dit is ook zo als je allebei zelfstandigen bent. Op elke jaaropgave staat daarom de helft van de Tozo-uitkering die je hebt ontvangen.

Mijn partner werkte in 2020 in loondienst. Heeft dit gevolgen voor de belasting die ik moet betalen?
Het kan zijn dat je meer belasting moet nabetalen. De gemeente adviseert je hier alvast een bedrag voor opzij te zetten. Het kan ook zijn dat je minder belasting terugkrijgt dan jij dacht. Je hoort dit bij jouw definitieve belastingaanslag.

Waarom betaalt mijn partner belasting over Tozo 1? Het inkomen van mijn partner telde toch niet mee bij Tozo 1?
Het inkomen van jouw partner telde inderdaad niet mee bij het berekenen van de hoogte van deze uitkering. Bij Tozo 1 ben je niet gekort op jouw uitkering als jouw partner zelf een inkomen had. De totale Tozo 1 uitkering heb je op 1 bankrekening ontvangen. Maar de Tozo 1 uitkering is wel voor jou en jouw partner samen. De helft van de uitkering komt dan bij het inkomen van jouw partner erbij. Daarom moet jouw partner daar belasting over betalen. De uitkering telt ook mee voor de berekening van de heffingskorting op het totale inkomen van jou partner.

Hoe komt het dat ik of mijn partner misschien belasting moet nabetalen? Of dat ik of mijn partner minder terugkrijgt?
De gemeente betaalt loonbelasting over de Tozo-uitkering. Daarbij wordt de algemene heffingskorting meegerekent. Dit is een korting op die loonbelasting. Daardoor hou je meer uitkering over. Heb jij of jouw partner een inkomen uit loondienst? En heb jij of jouw partner daarvoor loonheffingskorting gekregen? Dan kan het zijn dat de loonheffingskorting een keer teveel is toegepast. Er is dan te weinig loonbelasting over jouw totale inkomen of het totale inkomen van jouw partner betaald. Deze belasting betaal je dan achteraf. Je hoort dit van de Belastingdienst na jouw belastingaangifte.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in