Koelingslimiet: Hoe voorkom je oververhitting van de motor en zorg je ervoor dat je auto betrouwbaar blijft rijden in de zomerhitte met koelvloeistof van goede kwaliteit.

Wanneer in de zomer de temperaturen buiten flink stijgen, krijgt ook onze auto het zwaarder te verduren. Door de hoge buitentemperaturen kost het veel meer moeite om de motor te koelen. Vandaar dat het belangrijk is dat het koelsysteem van de auto in een goede conditie verkeert, zodat de hitte die zich blijft opbouwen in de motor op een effectieven manier kan worden afgevoerd.

De oorzaken van een oververhitte motor in de zomer
Vaak is te weinig vloeistof in het koelvloeistofreservoir de reden dat de motor oververhit raakt. Doordat er onvoldoende koelvloeistof door het koelsysteem kan worden gepompt, kan er door de vloeistof niet genoeg warmte afkomstig van de motoronderdelen worden opgenomen. Het is dan niet langer mogelijk de motor op de juiste temperatuur te houden. Het gevolg hiervan is dat de motor oververhit raakt. Houd daarom vooral op zomerse dagen het niveau van de koelvloeistof goed in de gaten en vul het indien nodig bij. Zorg er dan ook voor dat je altijd koelvloeistof bij je hebt als je met je auto naar een zomerbestemming rijdt.

Mocht de motor na het bijvullen van koelvloeistof nog steeds niet goed koelen, dan kunnen lekkages, verstoppingen, een defecte thermostaat en versleten onderdelen de oorzaak van het oplopen van de temperatuur zijn. Zet in dat geval de auto aan de kant van de weg en schakel pechhulp in. Blijf niet doorrijden omdat dit tot ernstige motorschade en hoge kosten kan leiden.

De rol van goede koelvloeistof
Koelvloeistof van goede kwaliteit voert de hitte van de motoronderdelen effectief af  en zorgt ervoor dat de motor een optimale temperatuur behoudt. Op die manier wordt met name op hete dagen oververhitting van de automotor voorkomen. Dankzij een goed koelmiddel blijft het koelsysteem efficiënt werken en blijft de motor goed gekoeld.

De componenten van koelvloeistof
De meest gebruikte koelvloeistoffen bevatten een mengsel van ethyleenglycol met een aantal additieven en wat water. Daarnaast is er ook een koelvloeistof op basis van glycol, samengesteld uit propyleenglycol en water. Koelvloeistof van goede kwaliteit bezit een hoge thermische capaciteit, een lage viscositeit, niet giftig, chemisch onschadelijk en zorgt niet voor corrosie van het koelsysteem en bevordert dit ook niet.

Controle en bijvullen van de koelvloeistof
Hoewel bij veel auto’s op het dasboard wordt aangegeven wanneer er te weinig vloeistof in het koelvloeistofreservoir zit, is het goed te weten hoe je zelf het peil ervan kunt controleren. Dit kun je doen aan de hand van de volgende stappen:
1.           Zet de auto op een effen ondergrond
2.           Houd er rekening mee dat de motor volledig moet zijn afgekoeld
3.           Doe de motorkap omhoog
4.           Check het peil van de koelvloeistof door naar de markeringsstreepjes op het reservoir te kijken
5.           Is het peil te laag, vul dan koelvloeistof bij.

Verversing van de koelvloeistof
Het advies is om de koelvloeistof elke 50.000 kilometer of om de 2 jaar te verversen. De werking van de vloeistof wordt na verloop van tijd minder, waardoor de motor een verminderde bescherming heeft tegen corrosie. Tijdige vervanging garandeert de betrouwbare werking van de auto in alle weersomstandigheden, met name op warme dagen. Wil je dit zelf gaan doen, volg dan deze stappen:
1.           Laat de motor helemaal afkoelen
2.           Draai vervolgens de dop van de radiateur los
3.           Verwijder de oude koelvloeistof
4.           Vul de radiateur met nieuwe koelvloeistof
5.           Draai de dop weer op de radiateur
6.           Doe de motor aan en laat deze een paar minuten draaien
7.           Check of er geen lekkages zijn waaruit koelvloeistof ontsnapt

Het gebruik van additieven en antivries
Er kunnen aan de koelvloeistof additieven worden toegevoegd ter voorkoming van corrosie, het ontstaan van kleine luchtbellen en afzettingen. Doordat additieven ertoe bijdragen dat de koelvloeistof onbelemmerd kan blijven rondstromen, zorgt dit ervoor dat de motor een effectieve koeling blijft houden.

Antivries heeft twee bijzondere eigenschappen: de meest bekende werking is dat dit middel het vriespunt van vloeistoffen verlaagt, waardoor koelvloeistof in de winter vloeibaar blijft. De andere eigenschap van antivries is dat het ervoor zorgt dat het kookpunt van vloeistoffen wordt verhoogd. Dat is vooral in de zomer een welkome eigenschap, omdat het een betere bescherming aan de motor biedt op warme dagen.

Kijk voor meer informatie over koelvloeistof op de website autodoc.nl.

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in