‘Er zijn geen mazelengevallen in Hattem gemeld.’

Met de berichten over de uitbraak van mazelen in o.a. Eindhoven in ons achterhoofd, stelden we de GGD een aantal vragen over de Hattemse situatie.

Krijgen jullie telefoontjes om een BMR-prik in te plannen of willen mensen meer informatie? Over welke aantallen heb je het dan?
Ja, we krijgen sinds de media-aandacht over de uitbraak in Eindhoven meer telefoontjes van inwoners uit al onze 22 gemeenten over mazelen. Het gaat om ongeveer 15 telefoontjes sinds de uitbraak in Eindhoven in de media is geweest.

Wat kunnen mensen het beste doen als hun kind niet ingeënt is, omdat het te jong is of omdat men in eerste instantie niet wilde dat het kind ingeënt zou worden?
Vaccineren is de meest effectieve manier om mazelen te voorkomen. Voor kinderen die om welke reden dan ook vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gemist hebben, maar op basis van leeftijd wel in aanmerking komen, kan een afspraak gemaakt worden op de inhaalspreekuren van het RVP. Dit kan via het consultatiebureau (tot 4 jaar) of de afdeling jeugdgezondheid van de GGD (4-18 jaar).

Kinderen die op basis van leeftijd (nog) niet in aanmerking komen voor de BMR-vaccinatie, kunnen deze ook niet eerder krijgen. Het moment waarop baby’s de eerste BMR-vaccinatie krijgen, is zo gekozen zodat ze zo goed en zo lang mogelijk beschermd zijn. In het verleden kregen kinderen bij grote uitbraken soms wel eerder hun mazelenvaccinatie. Op dit moment is er geen grote uitbraak en dus is vervroegd vaccineren niet nodig. Baby’s van gevaccineerde moeders hebben doorgaans 3-4 maanden beschermende antistoffen tegen mazelen na de geboorte. Baby’s van moeders die mazelen hebben gehad, zijn meestal tot ongeveer 6 maanden beschermd.

RPM

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in