Officiële uitslag verkiezingen: HattemCentraal grootste partij

Het hoofdstembureau van Hattem heeft maandag 21 maart de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. De einduitslag wijkt qua stemmen en zetels niet af van de voorlopige uitslag op woensdagavond. HattemCentraal is met 1685 stemmen de grootste partij geworden.

De officiële uitslag werd vastgesteld in een openbare zitting in het stadhuis. Belangstellenden konden deze zitting zowel fysiek als online bijwonen. Er zijn geen bezwaren tegen de uitslag ingediend.

Kiesdeler op ruim 429 stemmen
De kiesdeler (het aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal raadszetels) lag deze keer op ruim 429 stemmen. D66 behaalde 395 stemmen, de VVD 601, CDA 1006, PvdA/GroenLinks 1155 en de ChristenUnie 1597. D66 heeft haar terugkeer in de raad dus te danken aan een restzetel. De andere restzetels waren voor HattemCentraal, de ChristenUnie en PvdA/GroenLinks. Dit leverde als totaalplaatje op: HattemCentraal 4 zetels, CU eveneens 4, PvdA/GroenLinks 3, CDA 2, VVD 1 en D66 1.

Verkozen raadsleden
Het opkomstpercentage lag met 67,13 ruim boven het landelijk gemiddelde en iets boven dat van vier jaar geleden. Voor HattemCentraal zijn in volgorde van behaalde stemmen tot raadslid verkozen: Gina Guldenaar, André Borst, Albert de Boer en Frank Nico Hogeweg. Voor de CU: Arend Palland, Margriet Brouwer-de Jonge, Marinus Kers en Jaap Zijlstra. Voor PvdA/GroenLinks: Jaap van Tiel, Tonny Keizer en Chris van Groningen. Voor het CDA: Martijn Hospers en Teun Juk. Voor de VVD: Erik Kleinpenning. Voor D66: Erwin Kwakkel.

Meeste stemmen
Er zijn in Hattem in totaal 6439 stemmen uitgebracht. HattemCentraal-lijsttrekker Gina Guldenaar behaalde van alle kandidaten de meeste stemmen (798), gevolgd door Arend Palland (756) en Martijn Hospers (502).

Afscheid en installatie nieuwe raad
Op dinsdag 29 maart wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. De nieuwe gemeenteraad wordt op woensdag 30 maart geïnstalleerd. Beide vergaderingen worden gehouden in het stadhuis en beginnen om 20.00 uur.

Informateur
HattemCentraal heeft inmiddels een eerste stap gezet richting de formatie door wethouder Gert Jan van Noort uit Harderwijk te vragen de opties voor een solide meerderheidscoalitie te verkennen.


Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in