Waterschap gaat gat zomerdijk dichten met zandzakken

Het waterschap Vallei en Veluwe meldt op zijn website dat het 20 meter brede gat in de zomerdijk langs het Apeldoorns kanaal bij Hattem gedicht zal worden met grote zandzakken. “De voorbereidingen voor het dichten van de bres in de zomerkade  met grote zandzakken, ook wel ‘Bigbags’ geheten is in voorbereiding. Naar verwachting duurt het plaatsen van de 300 Bigbags twee dagen. Zodra de zomerkade dicht is wordt het water uit de uiterwaarde gepompt om de schade voor agrariërs in de uiterwaarden zoveel mogelijk te beperken. Wanneer het waterpeil het toelaat wordt de zomerkade gerepareerd. Naar verwachting is dit medio augustus.”

Vee staat droog
Maandagavond 19 juli, rond 23.00 uur is de zomerkade in Hoenwaard bij Hattem doorgebroken. Hierdoor is de uiterwaarde volgestroomd met water. Er is geen gevaar voor omwonenden en woningen komen niet onder water te staan. Maandagavond is er vee binnengehaald dat op lagere delen stond. Er loopt nog vee op de hogere delen van de Hoenwaard. Het vee staat droog en is niet ingesloten door het water. Dreigt het daar toch nat te worden, dan worden ze alsnog verplaatst.

Over de uiterwaarde Hoenwaard
Het Apeldoorns kanaal staat in directe verbinding met de IJssel. Bij hoogwater in de IJssel stijgt daardoor ook het waterpeil in het Apeldoorns Kanaal. Wanneer het water hoog genoeg staat loopt het over de zomerdijk heen de uiterwaarden in. Daarvoor is deze uiterwaarde ook bedoeld.

De zomerkade is onderhevig aan slijtage. In het gebiedsproces hoenwaard 2030 is het plan om deze kade toekomstbestendig te maken. Meer informatie over het gebiedsproces Hoenwaard 2030: www.hoenwaard2030.nl

Bron: website Waterschap Vallei en Veluwe.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in