Hattemerbroek – Duurzaam energiebedrijf Pure Energie heeft een plan voor windmolens in de gemeente Kampen langs N50. Tussen Hotel Zalkerbroek en het bestaande Windmolenpark Hattemerbroek zien we daar ruimte voor twee moderne windmolens.
Op hun website schrijft het energiebedrijf: Er is schone elektriciteit nodig om de klimaatdoelen te halen. De gemeente Kampen heeft daarom de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Dit betekent o.a. dat elektriciteit die gebruikt wordt in de gemeente, dan duurzaam wordt opgewekt. De gemeente wil een belangrijk deel van deze elektriciteit met windmolens opwekken. In het gebied ten zuidwesten van de N50 tot aan het Reevediep ziet de gemeente ruimte voor de ontwikkeling van vier tot zeven windmolens. Voor het verder mogelijk maken hiervan zijn afspraken gemaakt met de provincie Overijssel.
De locatie
De locatie tussen Hotel Zalkerbroek en het bestaande windmolenpark Hattemerbroek valt binnen het gebied dat door de gemeente is aangewezen. Daarbij voldoet deze locatie aan normen op gebied van geluid en veiligheid. Het exacte aantal, formaat en positie van de windmolens staat nog niet vast. Onderzoek naar bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en externe veiligheid zal dit moeten uitwijzen.
Moderne windmolens
Pure Energie gaat uit van windmolens met moderne afmetingen. Dit betekent een maximale ashoogte van 180 meter en een maximale rotordiameter van 200 meter. Een wiek is daarmee 100 meter lang en de tiphoogte – het bovenste puntje als een wiek rechtovereind staat – ongeveer 280 meter. Nader onderzoek naar bijvoorbeeld slagschaduw, geluid en ecologie, wijst uit wat de uiteindelijke afmetingen van de windmolens worden. Ook de vaststelling van nieuwe landelijke normen voor windmolens kan van invloed zijn op het formaat van de uiteindelijke te bouwen windmolens. De molens van Windpark Zalkerbroek N50 zullen in ieder geval hoger worden dan die van het bestaande windmolenpark Hattemerbroek.
Een grotere windmolen maakt niet automatisch meer geluid dan een kleinere windmolen. Ook draaien grote windmolens langzamer rond. Regels voorkomen dat een grotere windmolen meer geluid en slagschaduw mag veroorzaken bij een woning dan een kleinere windmolen. Zo ontvangen woningen maximaal zes uur slagschaduw per jaar, ongeacht het aantal windmolens of het formaat.
Visualisatie windpark
Pure Energie heeft visualisaties van het windpark gemaakt vanaf verschillende posities in het gebied. Deze zijn te bekijken op hun website.
Omgevingsproces
Windmolens veranderen het landschap en hebben daarmee effect op de omgeving. Dit roept vragen en mogelijk ook zorgen op bij omwonenden uit die omgeving. Pure Energie wil dit zorgvuldig doen: informeren, met elkaar in gesprek gaan en meedenken.
bron: Windpark Zalkerbroek N50
Ik ben een en ander na gaan zoeken (plannen worden helaas regelmatig wat definitiever gebracht dan ze in werkelijkheid zijn).
Het gebied valt niet onder de voorkeursgebieden windenergie van provincie Overijssel, maar is een mogelijke lokatie waarvoor nog geen programmeerafspraken zijn gemaakt.
Pure Energie heeft een principeverzoek gedaan bij de provincie, maar die neemt geen verzoeken in behandeling totdat de nieuwe verordening is vastgesteld (voorbereidingsbesluit) en er programmeerafspraken met de gemeentes zijn gemaakt.
In oktober wordt een besluit van PS Overijssel verwacht over verordening.
Kampen heeft gevraagd om aanpassing van de eis dat er vier molens bij elkaar moeten staan in een gemeente. Die eis is er vanwege tegengaan van verrommeling.
Nog aardig detail. een aantal jaar geleden hield provincie Overijssel een windpark op deze locatie nog tegen (de provincie won de zaak bij de RvS van een projectontwikkelaar).