Hattemers hoeven zich geen zorgen te maken

In de Hoenwaard werd maandag 18 december de hoogste waterstand verwacht. Daarna treedt de daling in. Op donderdag 14 december werd gecontroleerd water ingelaten. Dat deed het waterschap om schade aan de kade te voorkomen.

Reactie waterschap Valei en Veluwe d.d. 19 december:
Daling van de waterstand wordt vanaf dinsdag 19 december ingezet. Vanaf vrijdag 22 december zet een nieuwe stijging in en kan 13 meter +NAP op de Rijn (bij Lobith, waar het water ons land binnenkomt) weer bereikt worden rond Kerstmis. Dat betekent dat twee dagen daarna de waterstand op de IJssel stijgt. Vrijdag 22 december kunnen we meer zeggen wat de effecten daarvan zijn.

Moeten Hattemers zich zorgen maken?
Een waterstand hoger dan 15 meter +NAP (kleurcode oranje) bij Lobith wordt mogelijk na kerst bereikt. Rond oud en nieuw gaat de waterstand weer dalen. Hattemers hoeven zich geen zorgen maken, het waterschap inspecteert de dijken, stuwen en gemalen dagelijks. Ver vooruitkijken heeft niet zoveel zin omdat weersverwachtingen geregeld moeten worden bijgesteld.

Oorzaak
Vele neerslag in oktober en november en vanaf december de aanvoer van (smelt)water via de Rijn naar ons land hebben gezorgd voor de afvoergolf die nu voorbij Lobith getrokken is. Het neerslaggebied dat nu over o.a. Nederland en Duitsland trekt zorgt de komende tijd opnieuw voor veel aanvoer via de Rijn en afvoer vanuit ons werkgebied en de buurwaterschappen op de IJssel.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in