Kunstwerk uit Hattem op Internationale Hanze-tentoonstelling

In Riga is de New Hanzeatic Gold tentoonstelling geopend. Een van de kunstwerken die daar te zien zijn, is een wandkleed dat in de Dijkpoort is gemaakt door Edith de Jong. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de 41 internationale Hanzedagen dit jaar in Riga.

De organisatie riep tijdens de opening, die live op YouTube te zien was, iedereen op om naar de tentoonstelling te komen die de eerste vier dagen gratis te bezoeken is. Bekijk de video met de presentatie van Edith de Jong. Tekst gaat daarna verder.

Edith de Jong sprak als deelnemend kunstenaar tijdens de opening van de tentoonstelling. Zij nam daarbij de gelegenheid, mede namens burgemeester Marleen Sanderse, om alle aanwezigen uit te nodigen in Hattem en in de Dijkpoort. Edith vertelde de aanwezigen hoe goud ontstaat en legde daarbij de link met Milda, een iconisch beeld in Riga van de godin Milda die drie sterren omhoog houdt. Verder vertelde Edith op wat voor manier zij invulling heeft gegeven aan het thema van de tentoonstelling. Edith had kaas meegenomen uit Nederland als symbool voor het goud vanwege de gouden kleur daarvan en de aanwezigen kregen tijdens de opening een blokje kaas.

Het nieuwe goud
Het thema van de tentoonstelling is: het nieuwe goud van de Hanze. Wat kunnen we vandaag aan waarden bieden in plaats van het goud dat vroeger werd gebruikt. Edith verbeeldt dit in haar werk ‘The Golden Kompass’. Elke windrichting van het kompas staat voor een manier van kijken, denken, voelen en maken. Het weerspiegelt wat in onze tijde nodig is: openstaan voor anderen en anders; onbevooroordeeld en actief.

Wandkleed – Edith de Jong

De tentoonstelling New Hanzeatic Gold is van 20 augustus tot 19 september te bezoeken.


Kijk hier naar de volledige versie van de opening.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in