Ambachten vanuit de Hanzetijd tijdens Kunstmaand Hattem

Het jaar 2023 is het Hanzejaar, waarin we de tijd dat de Hanze onze stad veel bracht eren. Wil je zelf de Hanze historie op een creatieve manier ervaren, dan kun je meedoen aan één van de workshops tijdens Kunstmaand Hattem. Marije van Loenen van Visit Hattem uit nodigt iedereen uit om mee te doen: “Ga aan de slag met authentieke technieken en ontdek hoe oude ambachten herleven in een modern jasje.”

Geïnspireerd op Middeleeuws schrift
In de Middeleeuwen werden versierde en vergrote beginletters gebruikt om de tekst te structureren. Geïnspireerd op de middeleeuwse initiaal letters heeft Angelart de workshop ‘Letter Illustraties’ ontwikkeld. Tijdens deze workshop leer je van alles over technieken, kleur en ordening van beeld. De workshop biedt praktische aquarel oefeningen en ontwerp voorbeelden. Je kunt werken aan de hand van kant en klare voorbeelden of je kunt je eigen letter ontwerp maken. Na afloop ga je met mooie proefjes en een letter illustraties in aquarel naar huis.

Jong design uit nostalgische inspiratie
De masterclasses ‘Kleurstudie in kruissteek’ en ‘Kleurstudie in breiwerk’ worden gegeven door Loret Karman van De Amsterdamse Steek. Je kunt Loret kennen van haar werk voor het Van Gogh-museum waar ze het garendoosje van Vincent van Gogh heeft gereproduceerd. Ruim 10 jaar geleden bracht dit haar op het spoor van een nieuwe manier van kleuronderzoek. Het garendoosje, blijkt het een schat aan informatie te bieden die goed bruikbaar zijn voor het bepalen van de kleuren die je gebruikt in jouw borduur- of breiwerk. In de twee masterclasses wordt inspiratie gehaald uit het werk van kunstenaars zoals Van Gogh, Frida Kahlo, Chagall en Matisse. Tijdens de 2 masterclasses (nb; je kunt ze beiden volgen als je dat wilt, de inhoud van de classes overlapt niet) ga je twee volle dagen studeren op kleur. Twee Steekjes Los beloofd je dat je na deze masterclass nooit meer hetzelfde naar de kleuren zult kijken dan ervoor.

Creatief met materialen uit de natuur
In de Hanze tijd was men vindingrijk en maakte gebruik van materialen die voorhanden waren. Willeke Klaassen haalt haar inspiratie ook uit de natuur en uit objecten die zo gewoon zijn dat we er vaak aan voorbij lopen. Om anderen te inspireren heeft ze hiervoor twee workshop ontwikkeld die tijdens de Kunstmaand Hattem wordt aangeboden. Tijdens de workshop “Fossiel” takkenbeest zoals Willeke het ook wel noemt, trek je erop uit de natuur in en ga je met vondsten uit het bos vervolgens aan de slag in haar atelier. Bij de andere workshop leer je één van de oudste textieltechnieken die er bestaat, namelijk vilten en ga je samen een stokpopje maken.
Bekijk www.visithattem.nl/kunstmaand-hattem/ voor kosten, data, reserveringsadressen en nadere informatie.

Hanze ambachten workshop data
Creatief met natuur vondsten
12 & 26 mei
09:00 uur – 11:30 uur
Willeke Klaassen

Kleurstudie in kruissteek
vrijdag 12 mei
Loret Karman – De Amsterdamse Steek
Locatie: Twee Steekjes Los

Letter Illustraties in aquarelverf
vrijdag 12 mei
19.30 – 21.30 uur
Angelart Kunst & Zo

Kleurstudie in breiwerk
zaterdag 13 mei
11.00 – 16.00 uur
Loret Karman – De Amsterdamse Steek
Locatie: Twee Steekjes Los

Creatief met vilt
13 & 27 mei
10:00 uur – 15:00 uur
Willeke Klaassen

Fotografie expositie
1 t/m 29 mei 2023
Albert Hein – Vechtstraat 7 in Hattem

Kunstmaand Hattem
1 t/m 29 mei 2023
Kunstroute met poëzie, schilderkunst, hout-/textielwerk, beelden & open ateliers
Binnenstad Hattem

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in