Muurschideringen in kader van Hanze-jubileum

Op de zijmuur van het Aparthotel aan Ridderstraat 1a wordt gewerkt aan een levensgrote afbeelding, die het Hanzeverleden van Hattem tot leven brengt. Twee inwoners hebben model gestaan voor dit bijzondere kunstwerk.

Hanzesteden fietsroute
Met deze muurschildering sluit Hattem aan bij de 450 kilometer lange Hanzesteden fietsroute van het Duitse Neuss naar Harderwijk. De route leidt langs twaalf Hanzesteden. De muurschilderingen zijn al te vinden in Deventer, Doesburg, Harderwijk, Kampen en Maasbommel, en in de Duitse Hanzesteden Kalkar, Emmerik aan de Rijn en Wesel. Op de website https://www.visithanzesteden.nl/muurschilderingen zijn hier voorbeelden van te zien.

De muurschilderingen in de Hanzesteden zijn allemaal familie van elkaar. Ze zijn metershoog en hebben een Hanzethema. De basis is een foto van twee mensen uit de betreffende stad met kleding uit de Hanzetijd. Ze verbeelden een mix van toen met een knipoog naar nu. “Hiermee beelden we uit dat de Hanze nog steeds springlevend is. De middeleeuwse Hanzewaarden zitten immers ingebakken in de moderne Hanzestad die Hattem nu is. De historische binnenstad van Hanzestad Hattem is een prachtige plek, waar een dergelijke muurschildering zeer goed tot zijn recht komt.”

Feestelijke onthulling
Van 2 tot en met 6 oktober gaan schilders van kunstenaarscollectief De Strakke Hand aan de slag met de muurschildering in Hattem. Op woensdag 11 oktober om 11.00 uur staat de onthulling van de muurschildering gepland. Naast burgemeester Marleen Sanderse, zijn ook de geschilderde modellen aanwezig: een Hattemse handelaar en zijn kleindochter. Het project is een samenwerking tussen Aparthotel Hattem en de gemeente Hattem.

Bron: de Hattemer

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in