Geslaagd Hattemer Korenfestival in De Open Poort

HATTEM – Afgelopen zaterdag 13 oktober vond in De Open Poort het Willem Greeve-Hanzekorenfestival plaats. Nagenoeg alle Hattemse koren verzorgden een afwisselende avond met genres van pop tot vroegmiddeleeuws. Hier en daar was ook een compositie van Hanzestad-Hattemse bodem te horen.

Burgemeester-zangmeester
Dat burgemeester Marleen Sanderse niet alleen kwaliteiten heeft in het leiden van gemeenteraadsvergaderingen wordt aan het begin van de avond duidelijk als ze de voorzittershamer inruilt voor het dirigeerstokje. Enthousiast de maat aangevend voert ze zangpeil en volume van alle aanwezigen tot grote hoogte met het “Hattems Stedelied”. Daarmee is de avond geopend en ook meteen de toon gezet voor het vervolg: serieuze koormuziek, afgewisseld door lichtere nummers en hier en daar een muzikale glimlach.

Alle meewerkende koren

Negen koren made in Hattem
Maar liefst twee mannenkoren, twee gemengde koren, één cantorij, één consortium en twee vocale ensembles betreden om beurten het goed verlichte podium van de Open Poort. De zangers proberen in hun optredens – al is het maar op de klank af – een verbinding te maken met het Hanzeverbond. Dat dat nogal een uitdaging is, vermeldt organisator en Greevefonds-bestuurslid Wieger van der Veen al in zijn openingswoord. “Het Hanzeverbond moest het vooral hebben van daden en wat minder van gezongen woorden.”

Zingen over de Hanze
Het Huygens consort spreekt met verve en humor een heuse “Hanzeboogfuga” uit. Christelijk Mannenkoor DEV en gospelkoor Colours of Faith brengen met uiteenlopende versies van “Down by the Riverside” het rivierwater ter sprake dat zoveel Hanzesteden nog steeds verbindt. Ook het Hattems mannenkoor bezingt het water en de zeilvaart met het nummer “Sailing”. Gemengd koor Jubilate Deo laat “Harmony” horen en richt daarmee de aandacht op een belangrijk Hanzeprincipe dat ook vandaag de dag een verlangen van velen is. De Andreascantorij laat werken horen van Sweelinck en Telemann die beiden in Hanzesteden leefden en werkten en eindigt met “Kerkmuziek” een over-the-top-ode met een knipoog aan de eigen bijdrage aan de cultuur in onze Hanzestad.
De muziek van de andere deelnemende koren is wat minder makkelijk te verbinden met de Hanze, maar alleen al hun muzikale bijdragen op zich zijn zeker Hanzewaardig.

Eindelijk “Het Hanzeverbond”
Tekstschrijver Albert ten Cate heeft er dankzij Corona enkele jaren op moeten wachten, maar eindelijk klinkt de tekst van zijn “Het Hanzeverbond” in De Open Poort. Het eerste couplet zingen alle aanwezige Hansen in de zaal, maar de rest van dit loflied op de Hanze wordt meerstemmig en met kwaliteit gezongen door het publiek en de aanwezige koorleden. Daarmee is duidelijk dat Hattem trots kan zijn op zoveel muzikale rijkdom.
Van het festival is door de technici van De Open Poort een integrale videoregistratie gemaakt.

^HH

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in