De kindergemeenteraad van Het Palet

“Stel, stel, het is nep, maar stel, we moeten van de regering huizen bouwen. Elke stad 100. Hoe gaan we dan als Hattem beslissen?” De zogenaamde voorstanders van huizen, Koen en Elze, vertelden eerst waarom ze voor waren: “Als je 18 jaar bent en je wil niet meer thuis wonen, maar wel in Hattem, dan moeten er huizen zijn. Maar ook de mensen die uit onveilige landen komen, hebben een huis nodig.” Florien en Gerard waren tegen: “Hattem is mooi zoals het is. Huizen bouwen kost veel natuur. We kunnen beter ergens anders gaan kijken naar ruimte.”

In aanloop naar de verkiezingen bezocht de burgemeester met een aantal gemeenteraadsleden de basisscholen. De kinderen van groep 7 van Het Palet (van meester Peter Lamers) spraken vrijdag 17 november met burgemeester Marleen Sanderse, Elze van der Minne (CU-gemeenteraadslid) en Gerard van der Kolk, (CDA-commissie) over politiek en democratie.

Wat is democratie?
De leerlingen Florien en Koen konden na een korte voorbereiding goed onder woorden brengen waarom ze voor of tegen de stelling ‘huizen bouwen’ waren. Hun klasgenoten deden niet voor hun onder. Zij moesten kiezen met wie ze het eens waren door of bij Florien of bij Koen te gaan staan. Na een vrolijke chaos werd het weer stil, waarna de keuzes goed werden onderbouwd.
Met dit voorbeeld ervaarden de kinderen direct hoe het is om democratisch te moeten samenwerken. Daarna moesten ze een compromis bereiken. Wonen in de lucht in een nieuwe polder, met een speeltuin in de kelder, werd het besluit. “Natuurlijk zijn er altijd een paar mensen die voor of tegen blijven,” zei Elze. “Maar dat is democratie. Je besluit in de gemeenteraad op basis van de meerderheid.”

Zelf fietsen
Het onderwerp ’telefoontjes in de klas’ maakte de meeste tongen los. “Hoe moet ik mijn ouders bellen als ik de telefoon niet bij me heb?” Op de vraag of hij een telefoon heeft, moest de leerling ontkennend antwoorden. Maar de vraag was begrijpelijk. Ook het klimaat en spullen kopen gaf veel vingers. “Ik krijg kleding van mijn nichtje en geef het weer door aan mijn zusje.” De burgemeester vindt soms leuke kleding in tweedehandskledingwinkels en op Marktplaats, net zoals een leerling. Toen de burgemeester vroeg wie er straks op een gewone fiets naar de middelbare gaat i.p.v. op een elektrische, waren er weinig vingers te zien. “Het kost wel veel energie he, al die batterijen,” probeerde ze nog.

Bomen i.p.v. papier
Tot slot overhandigden drie leerlingen de burgemeester een brief. De klas stelde voor dat elke klas van elke school een boom gaat planten “als vergoeding voor al het papier dat wij gebruiken.” De burgemeester beloofde de brief te beantwoorden nadat ze die op het gemeentehuis had besproken.
Een kinderburgemeester heeft Hattem niet, maar de kindergemeenteraad werd bij wijze van spreken op 17 november geboren.

RPM

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in