Hattems stadszegel uit 1343 te zien in Stadsmuseum Harderwijk

In het Stadsmuseum Harderwijk is momenteel een stedenband te zien uit 1343. Na het overlijden van de Gelderse hertog Reinoud II in 1343 breekt een periode van onrust aan. Twintig Gelderse steden, waaronder Hattem, besluiten daarop om Gelre bijeen te houden door samen te werken. De afspraken worden vastgelegd in een verbondsbrief. Alle deelnemende steden ontvangen een bezegeld exemplaar. In het museum in Harderwijk is nu ย het exemplaar van Harderwijk te zien dat eigendom is van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe.

Wie de originele akte wil zien, kan een bezoek brengen aan het Stadsmuseum Harderwijk. Voor openingstijden kan je de website van het museum raadplegen.

Streekarchief Hattem
De archiefstukken van Hattem zijn ondergebracht in het Streekarchief Hattem Heerde Epe. Hier is ook een verbondsbrief te vinden uit 1418. Streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven schreef een blog over dit verbond. De originele akte is een grote lap perkament van 57 cm breed, dat is ongeveer anderhalf A3. Het Streekarchief is weer open voor bezoek, maar wel op afspraak. Wil je de originele verbondsbrief zien die in het streekarchief aanwezig is, maak dan een afspraak met streekarchivaris Gerrit Kouwenhoven.

Bekijk hier een reportage van mediapartner Omroep Gelderland van een bezoek aan het Stadsmuseum Harderwijk.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in