Wapenveld – In september 2024 is het 40 jaar geleden dat de huidige molen de Vlijt in Wapenveld in gebruik werd genomen. Dit nadat in de kerstnacht van 1980 haar voorganger, eigendom van molenaar Willem Vrieze, door brand volledig was verwoest. Er zijn tientallen historische foto’s van de molen te zien en ook wordt een beeld gegeven van het molenaarsgeslacht Vrieze, de restauratie van de boerderij en het landschapsplan en andere memorabele momenten op Vrieze’s Erfgoed.
Op de locatie van molen de Vlijt staat al sinds 1600 een molen. Die werd gebouwd met de restanten van een windmolen die al in 1448 door bewoners van het klooster Hulsbergen werd gebouwd. In 1888 kwam de molen in het bezit van Gerhardus Vrieze, de eerste van drie generaties Vrieze op de Wapenveldse molen. Rond 1900 kregen de windmolens concurrentie van nieuwe energiebronnen als elektriciteit en stoom. Veel windmolens werden toen stilgezet en velen ook afgebroken. Dat lot dreigde in 1962 ook voor de Wapenvelse molen. Maar een actie van particulieren ondersteund door de vereniging Hollandse Molen, leidde tot een restauratie en het behoud van de vermoedelijk rond 1770 gebouwde molen de Vlijt.
Herbouw
In de Kerstnacht van 1980 ging het goed mis. Een verwoestende brand legde de hele molen in as. Enkele maanden later werd op initiatief van Dorpsbelangen Wapenveld een comité Herbouw molen de Vlijt opgericht. Die slaagde er in om in korte tijd zo’n 75.000 gulden voor de herbouw bijeen te brengen. Nadat ook de gemeente Heerde met 110.000 euro en de provincie Gelderland met 150.000 euro over de brug kwamen, kon begin 1984 begonnen worden met de herbouw. Molenaar Willem Vrieze stelde de grond in erfpacht beschikbaar en een stichting werd eigenaar van de nieuwe molen de Vlijt.
Schenking
In 2008 schonk Vrieze zijn hele bezit van 3,5 hectare inclusief de boerderij en zijn eigen woonhuis, aan de stichting. ‘Wapenveld gaf mij mijn molen terug, nu doe ik wat terug voor Wapenveld’, was zijn motivatie. Vrieze overleed op 16 oktober 2013 en is begraven op het erf van Vrieze’s Erfgoed. Na de schenking realiseerde het Molencomité de restauratie van de boerderij, de uitvoering van het landschapsplan en zorgt zij ook voor het onderhoud. Molen de Vlijt is een maalvaardige korenmolen en kent een eigen produktenpakket van pannenkoekenmeel, volkorenmeel en kruidkoekmix dat te koop is in de molen en via Albert Heijn Wapenveld en de Jumbo in Heerde.
De expositie is te zien tijdens de openingstijden van bezoekerscentrum Vrieze’s Erfgoed, Groteweg 54, Wapenveld, op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.