Cultuurplein kijkt terug op een inspirerende dag in de Hanzestad Elburg, waar op woensdag 13 november het regionale Erfgoedcongres werd gehouden. Dit congres belichtte de rijke cultuur en erfgoed van de Veluwe en bood een podium aan deskundigen en deelnemers om de waarde van tradities te verkennen en vieren. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met Cultuurkust Harderwijk en Cultuurpunt Elburg in het kader van het Cultuur Erfgoedpact 2022-2024. Hattem is een van de negen deelnemende gemeentes.
Prof. dr. Irene Slengs, verbonden aan het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit, opende de dag met een boeiende lezing over de rol van tradities in het verbinden van gemeenschappen. Ze deelde inzichten over de kracht van rituelen, waarom we ze doorgeven, en hoe ze ons culturele erfgoed versterken. Haar bevindingen benadrukten dat tradities de identiteit en veerkracht van gemeenschappen vormen en zo bijdragen aan een gezonde samenleving.
Daarna vermaakten de Heren van Gelre het publiek met een humoristische blik op de Gelderse geschiedenis. In de karakteristieke setting van Restaurant De Haas, de voormalige burgemeesterswoning uit 1750, wisten ze het publiek te boeien met historische anekdotes en tradities.
Geschiedenis Joodse Elburgers
In de middag bezochten deelnemers verschillende locaties in Elburg, waar workshops werden aangeboden. Eén workshop stond in het teken van het ontwikkelen van een interactieve mediatour in Museum Sjoel Elburg, een initiatief dat dankzij een cursus van Stichting Erfgoed Gelderland vorm kreeg. Erik van Vliet van Erfgoed Gelderland gaf een kijkje in het proces van het maken van een mediatour, terwijl Teun Breen van Museum Sjoel Elburg de motivatie voor de gekozen route door Elburg toelichtte.
Deze route brengt de geschiedenis van Joodse inwoners in beeld en vertelt onder meer het verhaal van Victorina Roosje Klompmaker-Jacobs, wiens familie de Holocaust overleefde dankzij onderduik in Elburg en omgeving.
Gerdien Top nam de groep mee het orgelmuseum in voor de beleving van een Alzheimer patient en de mogelijkheden voor musea om aan te sluiten op deze specifieke doelgroep. Museum Elburg vertelde over hun escape room, de escape route door het museum en een door Elburg zelf. De gebroeders van Norel hebben ons meegenomen in het visserij verleden van Elburg met hun prachtige beeldende verhalen.
Cultuurplein kijkt met trots terug op dit erfgoedcongres, dat verbinding en waardering voor het gedeelde verleden stimuleert en de deelnemers eraan herinnert hoe belangrijk het is om samen tradities en geschiedenis levend te houden. Of zoals een deelnemer zij: ‘Ik vond het wel onthullend’.
Over Cultuur & Erfgoedpact
Het Erfgoed congres in Elburg werd georganiseerd vanuit het Cultuur & Erfgoedpact. Cultuurplein, Cultuurkust en Cultuurpunt Elburg werken hierin nauw samen. De negen deelnemende gemeentes zijn Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten.