Veluwe Duurzaam is op zoek naar tuincoaches

Inwoners uit onze regio die plaats- of buurtgenoten willen inspireren om hun tuin klimaatbestendig te maken, kunnen na een training aan de slag als vrijwillige tuincoach bij duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. Aanmelden kan tot en met 21 maart.

Veluwe Duurzaam heeft al een energiecoach-poule, maar wil ook een nieuwe tuincoach-poule in het leven roepen om inwoners uit de regio Noord-Veluwe te kunnen helpen bij vragen over het klimaatbestendig maken van hun tuin. Deze coaches helpen inwoners met vragen over afkoppelen en regenwater opvang.

‘Tuintafelgesprek’
Een tuincoach is een vrijwilliger die als ervaringsdeskundige zijn of haar kennis deelt en inwoners graag op weg helpt om de tuin klimaatvriendelijk/klimaatbestendig te maken. Hij of zij gaat langs bij inwoners uit de eigen gemeente en voert met hen een ‘tuintafelgesprek’: een laagdrempelige adviesvorm waarbij (praktische) tips worden gegeven.

Regenwater afkoppelen
Een tuincoach beantwoordt dit soort vragen en geeft praktische handvatten hoe inwoners hun tuin zélf kunnen aanpassen. Vragen die inwoners kunnen stellen zijn bijvoorbeeld: ‘Hoe moet ik het regenwater in mijn tuin afkoppelen?’, ‘Wat voor soort planten zijn het meest geschikt voor mijn tuin?’ of ‘Ik wil mijn tuin klimaatbestendig maken, maar weet niet hoe. Waar kan ik aan denken?’. De tuincoaches ontvangen een vrijwilligersbijdrage voor hun inzet.

Training
Elke tuincoach krijgt in april een training van Veluwe Duurzaam; 3 theorie-avonden en 1 praktijkdag. Tijdens de training leren zij wat de voordelen van verschillende maatregelen zijn (zoals afkoppelen), hoeveel water een tuin verbruikt en welke mogelijkheden er zijn voor het vergroenen van tuinen en daken bijvoorbeeld.

Aanmelden

  • Iedereen die meer wil weten over de vrijwilligersfunctie heeft op woensdag 16 maart van 19:00 tot 20:00 uur de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens een online bijeenkomst. Aanmelden is hiervoor verplicht via www.veluweduurzaam.nl/tuincoach
  • Als jij je diréct wilt aanmelden als tuincoach, doe dat dan voor 21 maart via het online inschrijfformulier op www.veluweduurzaam.nl/tuincoach

Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en samenwerkingspartners Waterschap Vallei en Veluwe en provincie Gelderland.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in