Hoenwaard in Hattem gedeeltelijk onder water gezet

Vandaag zijn delen van de Hoenwaard in Hattem en het Wapenveldsebroek in Wapenveld onder water gezet om de gebieden aantrekkelijker te maken voor weidevogels.

Het initiatief is genomen door het Collectief Veluwe, de coöperatie voor agrarisch natuurbeheer. Vier pompen hebben stukken landbouwgrond onder water gezet. Doel hiervan is de weidevogels een aantrekkelijke plaats te geven waar de vogels en hun kuikens voedsel kunnen vinden.

‘Plasdras-gebieden’
Door het deels onder water zetten van percelen ontstaan “plasdras-gebieden”. Het is een maatregel die gunstig is voor weidevogels. Wormen en larven gaan langs de randen van het plasdras zitten. Zij vormen voor de volwassen weidevogels een grote voedselbron. Het water heeft ook een grote aantrekkingskracht op insecten. En die insecten zijn weer het voedsel voor de kuikens van weidevogels. De gebieden blijven tot 15 juni nat: de broedperiode van de weidevogels.

Actieplan provincie Gelderland
Het aanleggen van plasdras-gebieden is een onderdeel van het actieplan van de provincie Gelderland voor verbetering van het leefgebied voor akker- en weidevogels. Het Collectief Veluwe plaatst dit jaar op 37 locaties plasdras pompen, onder andere in Arkemheen bij Nijkerk, langs de Randmeerkust bij Oosterwolde en zoals hier aan de westkant van de IJssel. Voor de investering heeft het Collectief subsidie aangevraagd bij een landelijke regeling die valt onder het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma.

1 REACTIE

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in